Ovaj zakon je klasični primjer trgovine HDZ-a i SDSS-a!

Marijan Pavliček

Zastupnik Marijan Pavliček u sklopu saborske rasprave o Prijedlogu zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata je istaknuo: “Poštovani ministre, cijenim vas kao hrvatskog branitelja, kao ratnog zapovjednika. Međutim, ovaj zakon je klasični primjer trgovine HDZ-a i SDSS-a, klasični primjer trgovine. I ovaj zakon samo potvrđuje koliko je Milorad Pupovac moćan u ovoj koaliciji koja je trenutno na vlasti.
Naime ovaj Zakon omogućava svima onima koji su živjeli na okupiranim područjima da ostvare prava i to trajna prava kao civili, a to upravo potvrđuje članak 2. koji kaže da pored hrvatskih državljana prava prema ovom zakonu imaju iznimno i strani državljani. O kojim se stranim državljanima radi? O onima koji su 91., 2., 3., 4. i 5. godine bili na okupiranim područjima nisu imali hrvatsko državljanstvo i svi oni će ako dokažu da su stradali kao civili dobiti trajna prava od te iste Hrvatske države protiv koje su se grčevito na ovaj ili na onaj način borili.
Pa dat ću vam samo nekoliko primjera. Vjerujem da je većini vas poznata ova fotografija. Radi se o gospođi Jelici Janković, Radiotelevizija Beograd. Snimljeno 18.11. nakon pada Vukovara. Gospođa Jelica Janković bila je civil. 3 mjeseca zatočena odnosno bila u skloništu 3 mjeseca sa svim ostalim civilima grada Vukovara. Hrvatska vojska ju je hranila, pojila i brinula za njenu sigurnost. Ta ista Jelica Janković kada je ušla srpska vojska u Vukovar otvoreno proziva hrvatske branitelje. Veliki dio njih je danas pokojan, više ih nema.
Ova osoba, malo se slabije vidi, je Nada Todorović isto kao Jelica Janković je bila 3 mjeseca u atomskom skloništu. Hrvatska vojska je skrbila o njoj, brinula o njenoj sigurnosti. Ta ista Nada Todorović je tog istog 18.11. pred srpskim vojnicima u okupiranom Vukovaru rekla tog Korača objesite na olajnici, tog hrvatskog branitelja Korača. Ta ista Nada Todorović sukladno ovom Zakonu je civil i ako dokaže da je stradala kao civil od minskoeksplozivne naprave ili zalutalog metka će moći ostvariti trajna prava od Hrvatske države i to je istina.
Ova gospođa ovdje je Anđelka Menjak iz Vukovara, Petrova gora, četničko leglo 91. godine. Ona je kuhala, kako sama kaže, čorbu kiselu za našeg kapetana koji ima krsnu slavu, a za Hrvate kaže a oni su više nego životinje bili. Ako je stradala kao civil imat će prava, trajna prava od Hrvatske države i Milorad Pupovac je uspio u svom naumu 2007. godine zatražio ova prava. Na žalost 2021. godine ćete mu vi to dati što od vas stvarno nisam očekivao.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print