Skupljanje potpisa zastupnika za Zakon o zaštiti života

Zagreb, 1. veljače 2021. – Hrvatski suverenisti počeli su danas u Hrvatskom saboru prikupljati potpise saborskih zastupnika kako bi se nakon dvije godine čekanja konačno raspravio njihov prijedlog Zakona o zaštiti života koji definira da ljudski život počinje u trenutku začeća. Pobačaj je ovim prijedlogom zakona moguć samo u slučaju kada je trudnoćom ugrožen život trudnice, a naglasak je na edukaciji, savjetovanju i prevenciji.

Hrvatskim suverenistima potrebno je najmanje 30 potpisa saborskih zastupnika kako bi se ovaj važni zakon zakon pomaknuo s dna na početak dnevnog reda pa apeliraju na sve koji su ikada tvrdili da su za zaštitu života da potpišu ovu inicijativu. Predsjednik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović istaknuo je da ovaj prijedlog zakona, koji je u skladu sa znanstvenim pristupom i kršćanskim učenjem, u potpunosti štiti život.

„Ovo je prilika da svi oni koji se nazivaju demokršćanima dokažu da su doista spremni štititi ljudski život od njegovog začeća. Sada ćemo vidjeti drže li više do vrijednosti ili stranačke stege, posebno zastupnici HDZ-a čiji se predsjednik toliko boji otvoriti ovu temu da nije ispoštovao ni rok koji mu je Ustavni sud davno propisao da promijeni zakon. Sad ćemo vidjeti tko je autentičan, tko uistinu živi vrijednosti koje javno komunicira, a tko svoje stavove mijenja ovisno o trendovima i zapovijedima“, poručio je Zekanović. Izrazio je nadu da će u zastupnicima prevladati kršćanske vrijednosti kojima se neki diče, te da će pobijediti briga za zaštitom života, a ne politikanstvo.

Trenutno je, podsjetimo, na snazi zakon iz daleke 1978. godine, zbog čega je Ustavni sud RH 2017. godine naložio Saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon, što HDZ-ova Vlada nije napravila jer nema snage otvoreno komunicirati što misli o pobačaju i nasilnom prekidu mladih života. Prijedlog Hrvatskih suverenista, koji na raspravu čeka još od ožujka 2019. godine, definira da život ljudskog bića počinje u trenutku začeća. Ta definicija preslikava mišljenje medicinske struke koje se navodi u rješenju Ustavnog suda iz 2017. godine da je pravo na život prioritetno, najviše pravo iz kojeg proizlaze sva druga prava.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print