Poduzetnike treba osloboditi od plaćanja PDV-a i svih neporeznih davanja

Saborski zastupnik Marko Milanović Litre predao je danas Vladi RH, ekonomskom timu Vlade i Stožeru civilne zaštite prijedlog da se sve poduzetnike kojima je u sklopu epidemioloških mjera zabranjen rad oslobodi od plaćanja PDV-a i svih neporeznih davanja proporcionalno trajanju zabrane rada do trenutka popuštanja mjera.
Prijedlog je ponudio uoči sastanka Stožera, epidemiologa i ekonomskog tima Vlade koji je najavljen za ovaj vikend oko donošenja novih epidemioloških mjera koje bi trebale stupiti na snagu 1. veljače, a ako ga ne usvoje, Milanović Litre najavljuje da će Hrvatski suverenisti svoj prijedlog pretočiti u zakonsku inicijativu koju će uputiti u saborsku proceduru.

„Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta nisu dovoljne za obeštećenje poduzetnika i obrtnika, pogotovo ako se obistine najave da se zatvoreni poslovi neće moći otvoriti do Uskrsa. Sada ta radna mjesta država održava živim isplatom plaće od 4000 kuna, no ako ne pomognemo njihovim poslodavcima, čim se ta mjera ukine, na tisuće radnika bi mogle ostati bez radnih mjesta jer poduzetnici nemaju sredstava za pokrivanje troškova. Već nam je svima jasno da su privatno poduzetništvo i obrtništvo motor svakog zdravog gospodarstva, država mora učiniti sve da se poslovanje olakša i da oporavak od ove krize ne traje predugih 10 godina, kao od prošle krize“, objašnjava Marko Milanović Litre. Poduzetnicima je potreban kapital, no umjesto da im država isplaćuje sredstva, ističe Milanović Litre, može ih pustiti da sami upravljaju svojim novcem i oporavak im olakšati oslobođenjem od plaćanja PDV-a i svih neporeznih davanja proporcionalno trajanju zabrane rade.

„ S obzirom na to da je sastanak oko epidemioloških mjera najavljen za ovaj vikend, sad smo se Vladi obratili s prijedlogom, no ako ga Vlada i Stožer odluče ignorirati, najavljujem da ću u ime Hrvatskih suverenista ovaj prijedlog pretočiti u zakonsku inicijativu koju ćemo uputiti u saborsku proceduru“, najavio je Milanović Litre zaključivši kako Hrvatska nema taj luksuz da si može priuštiti izgubljena radna mjesta i zatvaranje većeg broja tvrtki i obrta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print