Nemojte pomagati mladima

Saborski zastupnik Marko Milanović Litre danas je u ime Kluba Hrvatskih suverenista govorio o Prijedlogu izmjena i dopuna zakona o subvencioniranju stambenih kredita: “Čitajući prijedlog izmjena i dopuna zakona o subvencioniranju stambenih kredita pod stavkom ocjena stanja zakona prva rečenica glasi: „Zakon o subvencioniranju stambenih kredita donesen je u svrhu poticanja demografske obnove društva, urbane regeneracije naselja te smanjenja iseljavanja mladih obitelji.“ Ova rečenica je sumirala sve ono što ovaj zakon od 2017. godine do danas nije uspio napraviti.

Krajem travnja 2017. godine Andrej Plenković iz svoje vlade je raspustio tri ministra. Dva mjeseca kasnije središnji odbor Hrvatske narodne stranke izglasava buduću koaliciju sa svojim novim partnerima HDZ-om i zauzvrat dobiva dvije ministarske fotelje. Početkom lipnja 2017. godine nova većina izglasala je povjerenje Blaženki Divjak kao novoj Ministrici obrazovanja i znanosti te Predragu Štromaru kao potpredsjedniku Vlade i Ministru graditeljstva i prostornog uređenja. Rad ministrice na sreću nas i naših budućih pokoljenja možemo i trebamo zaboraviti, ali na našu žalost i žalost svih mladih u Republici Hrvatskoj ostavštinu i posljedice bivšeg ministra Štromara i svih njegovih odluka još uvijek osjećamo.

Nakon što je HNS preuzeo palicu ministarstva krenuo je njihov “masterplan” subvencioniranja stambenih kredita. Nakon odmaka vremena i analiziranja utjecaja ovih subvencija jasno je vidljivo da mladi nisu profitirali odnosno uštedjeli ovakvim “poticajima”. Štoviše, u puno goroj su situaciji nego što su bili prije subvencija. Ova subvencija je bila zamišljena kao poticaj koji će pokriti dio anuiteta kako bi omogućila mladima rješavanje stambene situacije.

Hrvatski suverenisti se slažu da je stambena situacija mladih jedan od ključnih problema koje trebamo riješiti kako bi ih zadržali u Hrvatskoj, no ovakvi poticaji su im više odmogli nego pomogli. Subvencioniranje stambenih kredita dovelo je do inflacije cijene nekretnina, što je značilo da su svi oni koji su kupili stanove prije subvencije bili zapravo u jednakoj ako ne i boljoj financijskoj situaciji kao i oni koji su kupili stan sa subvencijom koja je svojom pojavom na tržištu poremetila cijene nekretnina.

Analize su potvrdile da je ovaj poticaj povećao cijenu nekretnina na tržištu, a povezanost ovog poticaja s predloženom regulativom HNB-a bankama u kojem se traži da stambeni krediti ne prelaze 2/3 prosječne plaće zbog odredbi koje su usvojene promjenama i izmjenama Ovršnog zakona iz 2017. godine dovele su mlade ljude u Hrvatskoj pred nemoguću misiju uopće dobivanja kredita.

Sve ovo doprinijelo je da su danas nekretnine u Hrvatskoj nepovoljnije nego što su bile prije miješanja države u tržište s subvencioniranim stambenim kreditima. Daljnji neuspjeh i otežavanje života mladih možemo pronaći u ukidanju porezne olakšice za prvu nekretninu 2017. godine. Takvom odlukom kupnja prosječnog stana od 50m2 poskupila je između 20 i 30 000 kuna. Kada je bio upitan o ukidanju ove olakšice za mlade Ministar financija Zdravko Marić opravdavao je taj potez obvezom usklađivanja s europskim direktivama po kojima svi kupci nekretnina trebaju biti u ravnopravnom položaju, a po sadašnjim propisima izuzeće se odnosi samo na ljude koji kupuju stare stanove, no ne i nove koji su opterećeni PDV-om.

Kasnije te godine Ministar je opravdavao ukidanje ove olakšice sa upravo ovim subvencijama koje su drastično pogoršale šansu mladima da si osiguraju stambeno pitanje što nije doprinijelo ni demografskoj obnovi ni sprečavanju iseljavanja mladih obitelji. U 2017. godini kada je krenulo subvencioniranje stambenih kredita, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iz Hrvatske je odselilo 47 352 osobe, gotovo 30% više nego prethodne godine, a trend odlazaka se nastavio u 2018. i 2019. godini. U te tri godine Hrvatsku je napustilo gotovo 130 000 sposobnih, obrazovanih, mladih ljudi. Brojke je teško vizualizirali, ali zamislite da se u tri godine iseli čitava Rijeka iz Republike Hrvatske.

Danas još uvijek svjedočimo o egzodusu mladih obrazovanih Hrvatica i Hrvata koji traže bolji život za sebe i svoje buduće obitelji.

S ove govornice Vas molim da ne pomažete mladima. Okrenite se gospodarstvu koje će imati porezni kontinuitet, glavu, rep i plan razvitka.

Odustanite od nepotrebnih nameta, državnog protekcionizma, nelojalne konkurencije i kojekakvih subvencija te omogućite mladima da mogu živjeti, raditi i stvarati u Republici Hrvatskoj uz životni standard koji zaslužuju”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print