Tražimo referendum o uvođenju eura!

Zagreb, 13. studenoga 2020. – Hrvatski suverenisti jutros su sazvali konferenciju za medije s koje su poslali poruku hrvatskoj javnosti, premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske da će, ukoliko Vlada nastavi nametati slijepu briselsku politiku te pokuša uvesti euro kao sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj, pokrenuti referendum na kojem bi se o tome trebali očitovati birači. Pritom su na protivljenje takvoj politici pozvali i druge stranke i političke opcije, udruge civilnog društva i sve koji se protive nedemokratskom postupanju Andreja Plenkovića.

„Smatramo kako je uvođenje eura ekonomski štetna politička odluka koja neće imati pozitivne učinke na hrvatsko gospodarstvo, zbog koje će porasti cijene što će na pleća građana načetih posljednjom krizom i lošim upravljanjem svih prethodnih Vlada, staviti dodatni teret i ugroziti ionako loš standard te povećati iseljavanje. Vlada bi se u ovom trenutku trebala pandemijom i gospodarskom krizom, ogromnim deficitom, problemima u zdravstvu koje je pred kolapsom, rješavanjem ovrha koje su desetine tisuća građana bacile u očaj. Međutim, Vlada Andreja Plenkovića bavi se isključivo podilaženjem briselskim interesima na što smo opetovano upozoravali, ali premijer i ministri nas ignoriraju.“, ovom je prigodom rekao Hrvoje Zekanović, predsjednik saborskog Kluba Hrvatskih suverenista.

„Danas je jasno da su od uvođenja eura profitirale zemlje s iznadprosječno jakim gospodarstvom, poput Njemačke ili Nizozemske. Andrej Plenković zaboravio je građanima spomenuti i da su jednokratni troškovi samog uvođenja eura od 0,5 do čak 0,8 posto ukupnog BDP-a zemlje članice, a postoji opasnost da u našem slučaju budu i veći. Plenković pritom ignorira i činjenicu da su države poput Češke, Poljske i Rumunjske kao ključni primjeri gospodarske uspješnosti svih ovih godina za naše standarde neslućeno gospodarski rasle bez da su koristili euro kao valutu, a o usporedbi našeg i njihovog izvoza suvišno je i govoriti.“ – rekao je Marko Milanović Litre, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista.

„Kao Hrvatski suverenisti moramo se prisjetiti da je kuna kao platežno sredstvo uvedeno 1994. godine, u jeku časnog Domovinskog rata, kada su Knin, Vukovar i Petrinja stenjali pod četničkom okupacijom. Kuna je jedan od simbola naše državnosti i vjekovne težnje da budemo svoji na svome. Danas se to zaboravlja, ali mi nismo jedni od tih i uvijek ćemo se zalagati da se oko takvih bitnih odluka pita i hrvatski narod, pa neka kažu jesu li za hrvatsku ili briselsku Hrvatsku.“, poručio je Željko Sačić, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista.

Na kraju su dodali i da, iako zagovornici naglog uvođenja eura govore da smo o tome odlučili na referendumu o pristupanju Europskoj uniji, Hrvatski suverenisti traže referendum o uvođenju eura jer smatraju da narod težinu situacije shvaća bolje nego Vlada koja je slijepo odana Bruxellesu i donosi nepromišljene odluke.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print