Da većim plaćama. Ne uplitanju države

Marko Milanović Litre

Hrvatski suverenisti zalažu se za povećanje prihoda i kvalitete života naših sugrađana, no zakonski nametnutim povećanjem minimalne plaće ugrožava se poslovna sigurnost upravo onima kojima bi ovakve Vladine odluke prividno trebale pomagati, naglasio je danas u Hrvatskom saboru Marko Milanović Litre iz Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista. Zato predlaže povećanje neoporezivog iznosa plaća iznad 4.000 kuna kako bi poslodavci mogli pronaći dodatna sredstva kojima bi financirali ovakve odluke Vlade, jer se, upozorio je, zakonski nametnutim odredbama ne osiguravaju veća primanja radnicima, već samo povećavaju troškovi poslodavcima.

„Vjerojatnije je da će se smanjivati neoporezivi dijelovi radnicima, ne zato što poslodavci ne žele davati veće plaće radnicima već jer velika većina njih nema prostora za to. Jednako tako nam je svima jasno da prosječna hrvatska obitelj ne može preživjeti s prosječnom hrvatskom plaćom, a ne želim ni pomisliti kako žive oni s minimalnom plaćom. Taj iznos jednostavno nije dovoljan za normalan i dostojanstven život. Povećanje prihoda i kvalitete života naših sugrađana jedan je od glavnih ciljeva Hrvatskih suverenista. Ali povećanjem minimalne plaće dekretom u trenutku globalne pandemije, globalne ekonomske krize, planiranog pada BDP-a od 8 posto za tekuću godinu, s više od 150.000 nezaposlenih i 250.000 blokiranih sugrađana, dovode se u pitanje radna mjesta u industrijama kojima bi ovakva odredba trebala pomoći“, istaknuo je Milanović Litre tijekom slobodnog govora u Hrvatskom saboru.

Da bi privrednici podigli plaće, mora postojati rast, a prihodi i prometi većini ne rastu već drastično padaju, upozorio je.

„Ako se sjećate, gospodo vladajući, upravo zato ste dijelili subvencije koje su bile namijenjene kako bi startupovi, obrtnici, mali i srednji poduzetnici mogli isplatiti plaće svojim radnicima. A sada ovakvim odlukama im dodatno opterećujete poslovanje zbog čega će na kraju ispaštati upravo oni kojima se želi pomoći, a to su radnici. Zdraviji i prirodniji način podizanja minimalne plaće je da ga tržište regulira, da povećanje proizlazi iz zdrave tržišne konkurentnosti, iz rasta gospodarstva i konkurentnosti na tržištu rada. Umjesto toga, ovaj i slični potezi vladajućih stavljaju dodatni teret na tradicionalne industrije koje su radno intenzivne i koje već sada rade s gubitkom ili su na samom rubu negativnog poslovanja, jer udjel troškova rada u poslovanju je i do 80 posto“ “, upozorio je Marko Milanović Litre.

Ponovio je kako je jedan od glavnih prioriteta Hrvatskih suverenista podizanje minimalne plaće i kvalitete života u Hrvatskoj te zaključio kako se to neće ostvariti putem nametnutih odredbi već stvaranjem zdrave poduzetničke klime gdje javni sektor ne strepi od suradnje s državom već gleda na nju kao priliku za poboljšanje svoga poslovanja.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković na prošlotjednoj sjednici Vlade RH dekretom JE donio odluku o uvećanju minimalne plaće za 187,49 kuna bruto, odnosno 150 kuna neto u odnosu na 2020. godinu, što znači da će minimalna plaća u idućoj godini iznositi 4.250 kuna bruto, odnosno 3400 kuna neto.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print