Predstavljena knjiga Tomislava Sunića “Homo americanus; dijete postmodernog doba”

U četvrtak, 2. svibnja 2019. godine, u prostorijama kulturno-političkog tjednika „Hrvatsko slovo“ u Zagrebu, održano je zanimljivo predstavljanje knjige Tomislava SunićaHomo americanus; dijete postmodernog doba”, koju je nedavno naklada Repressija objavila u hrvatskom prijevodu.

Uz autora, o ovoj knjizi, koja je u originalu objavljena na engleskom jeziku pod naslovom Homo americanus; Child of the Postmodern Age 2007. godine, govorio je i saborski zastupnik  general Željko Glasnović. Sunić je u svojem izlaganju govorio o svom kulturno-političkom pristupu temi amerikanizma te psihološkom i jezičnom utjecaju Amerike u Europi i modernoj Hrvatskoj.

Autor je između ostaloga istaknuo da je liberalizam sa svojom “mekanom intelektualnom represijom u Americi i Europskoj uniji, danas u praksi, puno uspješnije i bezbolnije ostvario komunistička teoretska načela (“kraj povijesti”, “multikulturno društvo”,  “diktatura  blagostanja”, “religija progresa”) nego što je to bio slučaj sa terorističko-komunističkim eksperimentom u bivšem Sovjetskom Savezu i bivšoj Jugoslaviji.

U osvrtu na poglavlje “Geneza političke korektnosti” general Glasnović ukazao je na “lošu mimikriju amerikanizma kod hrvatske vladajuće klase”.

Sunić i Glasnović ukazali su „na povijesni kompleks manje vrijednosti kod hrvatskih političkih i intelektualnih elita, njihov nedostatak nacionalnog identiteta tj. suvereniteta, kao i njihovu veliku dozu servilnosti pred međunarodnim institucijama, bilo da je riječ o nekadašnjem bespogovornom klanjanju Beču, Budimpešti, Beogradu…. a danas Bruxellesu”.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print