Tomašić pisala Hahnu zbog izjave o Srbiji i proširenju EU: Je li “efikasnost” EU važnija od poštivanja hrvatskog suvereniteta?

Ruža Tomašić

Europarlamentarna zastupnica i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić 3. travnja u službenu proceduru Europskog parlamenta uputila je pitanje za pisani odgovor Europskoj komisiji povodom nedavne izjave povjerenika Johannesa Hahna kako se zalaže za ukidanje jednoglasnosti vezano uz odlučivanje o većini pitanja koja se tiču proširenja, konkretno pristupanja Srbije u Europsku uniju.

Hahn je istaknuo kako od otprilike 300 odluka koje se vezano uz proširenje trebaju donijeti jednoglasno, 298 ih se po njegovom mišljenju treba donijeti kvalificiranom većinom.

“Budući da su Republika Hrvatska i ostale države koje su punopravne članice Unije postale prije nje sve uvjete za članstvo u Uniji morale ispuniti u potpunosti, uključujući i navedenih 300 jednoglasnih odluka, ne misli li povjerenik Hahn da bi ovakav gotovo isključivi prelazak na glasovanje kvalificiranom većinom bio diskriminatoran prema državama koje su uvjete za članstvo ispunile detaljno i beskompromisno?”, upitala je Tomašić.

“Hrvatska nažalost i dalje ima mnogobrojna važna otvorena pitanja sa Srbijom koja se na bilateralni način nisu mogla riješiti u posljednjih nekoliko desetljeća iz razloga što Srbija uporno odbija s Hrvatskom voditi bilo kakve razgovore o Domovinskom ratu te je na tom tragu Komisiju upitala ne misli li da će ovakvim prijedlogom Republici Hrvatskoj umnogome biti oduzeta mogućnost rješavanja ovih važnih pitanja”, istaknula je Ruža Tomašić tražeći od Hahna da odgovori na sljedeće pitanje:

“Smatra li Komisija da je u tom smislu efikasnost važnija od nediskriminacije i poštivanja suvereniteta individualnih država članica Unije?”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print