Pavliček: Pupovac je u Nišu predstavljao i Hrvatsku. Kakvu to poruku Plenković šalje hrvatskoj javnosti?

Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke Marijan Pavliček uputio je priopćenje hrvatskim medijima u povodu izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na skupu na obilježavanja “Dana NATO-vog bombardiranja Srbije” u Nišu. Priopćenje prenosimo u cijelosti:“Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić svojim je govorom na komemorativnom skupu u povodu “Dana sjećanja na žrtve bombariranja SR Jugoslavije” u Nišu potvrdio da i dalje čvrsto stoji na crti politike koju je provodio ratni zločinac Slobodan Milošević, a koja je iza sebe ostavila tisuće mrtvih i razorene gradove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Vučić u osudi NATO-ovog bombardiranja ciljeva u Srbiji, koji su cijelom svijetu pokazali pravu prirodu Miloševićevog režima, ponovno iznosi neistine o ulozi Srbije u ratovima prema Hrvatskoj i BiH, preuveličava srbijanske žrtve i prijeti “nikad vojno snažnijom Srbijom”. Umjesto da napravi otklon od politike koja je dovela do bombardiranja i civilnih žrtava i prizna odgovornost Srbije za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, Vučić ponovno izvrće pilu naopako i opravdane napade NATO-a na birane strateške ciljeve u Srbiji naziva “zločinom”.

Još jednom obmanjuje domaću i svjetsku javnost stavljajući u isti kontekst “ubijane u Jasenovcu, Jadovnu, Premilovcima, Golubnjači, Operaciji Oluja” tvrdeći kako to nije bila “nikakva greška već namjera nekih da nas u potpunosti unište”, te tako ponovno stvara temelje za neku buduću opću mobilizaciju “ugroženog srpskog naroda”.

Vučić ističe kako Srbija „nikad neće biti članica NATO-a jer pamti agresiju zapadnog vojnog saveza 1999. godine i  svoje žrtve i smrti civila koje će uvijek biti zločin, a ne pogreška” dokazujući kako je sav trud koji Europa i zapadni svijet ulažu u demokratizaciju Srbije  kako bi postala njihovom članicom uzaludan i unaprijed osuđen na propast.

Vučić osuđuje Zapad, kojem navodno Srbija teži, i brani Miloševićevu politiku u vrijeme kada se i međunarodni teroristi koriste četničkim pjesmama kao motivacijskim gorivom za ubojstva nevinih civila, računajući da će svijet zaboraviti zločine koji su počinjeni u srbijanskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Ne smije se zapostaviti niti činjenica da se Vučićev govor savršeno podudara s rehabilitacijom četništva u Srbiji i otkrivanjem spomenika četničkim vojvodama.

Smatramo skandaloznim što je na skupu na kojem se ignorira velikosrpska agresija i optužuju zapadne zemlje bio koalicijski partner HDZ-a, a to znači i svojevrsni predstavnik hrvatskih vlasti, saborski zastupnik Milorad Pupovac. Postavljamo pitanje premijeru Plenkoviću kakvu to poruku šalje svjetskoj, a prije svega hrvatskoj javnosti, kada njegov partner u vlasti sudjeluje na ovakvom skupu i prešućuje laži koje iznosi srbijanski predsjednik?

Poruke sa skupa u Nišu još jedno su upozorenje hrvatskim vlastima da s takvim Vučićem i s takvom Srbijom Hrvatska ne može i ne smije slijepo slijediti europsku politiku proširenja i pri tome govoriti hrvatskoj javnosti kako je ulazak Srbije u EU u interesu Republike Hrvatske.

Naprotiv, na Vučićeve poruke iz Niša Hrvatska treba odgovoriti jasnim postavljanjem svojih uvjeta za pristupanje Europskoj uniji – povratak otetog kulturnog blaga, utvrđivanje istine o nestalim osobama u Domovinskom ratu, utvrđivanje granice na Dunavu i plaćanje ratne odštete za štetu počinjenu u agresiji na Hrvatsku.

Ovim zahtjevima treba pridodati još jedan – da Srbija ne može u EU dok su na vlasti Vučić i osobe koje se izričito ne ograde od velikosrpske politike Slobodana Miloševića.”Marijan Pavliček
Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print