HKS traži hitnu smjenu konzula Ivana Bandića

Glavni tajnik HKS-a Denis Bevanda uputio je priopćenje medijima u povodu slučaja konzula Republike Hrvatske u BiH Ivana Bandića.

“U okviru velike afere s optužbama Sarajeva da su hrvatske obavještajne službe naoružavale islamske fundamentaliste u BiH kako bi dokazali tvrdnje da u BiH djeluju terorističke organizacije, Hrvatska konzervativna stranka želi ukazati na još jednu aferu povezanu s hrvatskim konzulom u BiH Ivanom Bandićem koja teško šteti ugledu Republike Hrvatske.

Naime, otkriveno je kako je novinar RTRS-a i veliki miljenik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Mato Đaković nekoliko mjeseci vozio automobil marke BMW X3 diplomatskih tablica 13-A-102, prijavljene na Konzulatu Republike Hrvatske u Tuzli, odnosno na konzulu Ivanu Bandiću.

Da je riječ o mutnom poslu svjedoči podatak da je Đaković istoga dana kada je objavljena ta vijest, 14. ožujka 2019., registrirao navedeni automobil u MUP-u Tuzlanskog kantona koji mu je izdao nove pločice. Iako Đaković tvrdi da je automobil kupio 10. siječnja 2019. godine ostaje nejasno zašto je automobil s hrvatskim diplomatskim pločicama registrirao na svoje ime tek nakon što su mediji u BiH otkrili da je povezan s konzulom Ivanom Bandićem.

Ne ulazeći u pozadinu afere s navodnim naoružavanjem seledžija i ulogu konzula Bandića u tom slučaju, činjenica je da se Bandić u slučaju s navodnom prodajom svog automobila neodgovorno odnosio prema funkciji koju obnaša dopustivši da njegov automobil sa službenim diplomatskim pločicama koristi civilna osoba koja nema veze s hrvatskom diplomacijom. O kakvom skandalu se ovdje radi govori i činjenica da mediji i uHrvatskoj i u BiH otvoreno pišu kako je konzul Bandić i dugogodišnji djelatnik hrvatske obavještajne službe.

Hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova postavljamo stoga javno pitanje čije interese štite i zastupaju hrvatski veleposlanik i hrvatski konzuli u BiH? Jesu li to interesi Dragana Čovića i HDZ-a BiH ili interesi Republike Hrvatske?”


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print