Hrvatski suverenisti: Branit ćemo hrvatske interese kao što Poljaci i Mađari štite svoje

Čelnici platforme Hrvatski suverenisti, predsjednik Hrvatske konzervativne stranke (HKS) i dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček i saborski zastupnik stranke Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku Hrvoje Zekanović u emisiji Bujica komentirali su najnovija politička zbivanja na hrvatskoj političkoj sceni u okviru pretkampanje Hrvatskih suverenista za predstojeće europarlamentarne izbore. Platformu Hrvatskih suverenista čine HKS, Hrast, braniteljske udruge, građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj, udruge udovica poginulih i umrlih branitelja Domovinskog rata te istaknuti pojedinci na hrvatskoj suverenističkoj političkoj sceni.

Komentirajući konstataciju voditelja Velimira Bujanca kako se u nastupima suverenista u posljednje vrijeme isprepliću europske i hrvatske političke teme te kako suverenistima nakon posljednjih aktivnosti, posebno onih koje je u Europskom parlamentu imala eurozastupnica i dopredsjednica HKS-a Ruža Tomašić, raste popularnost u anketama, Pavliček je rekao kako su zadovoljni skupom u Vukovaru odakle su upravo zbog spomenutih razloga pretkampanju za europarlamentarne izbore započeti iz Grada heroja.

“Točno je da se europske i hrvatske političke teme isprepliću. Na žalost, često se situacija u Hrvatskoj i vođenje hrvatske države odražava i na naše europarlamentarne zastupnike i njihovo ponašanje u Europskom parlamentu, izuzev eurozastupnice Ruže Tomašić”, rekao je Pavliček dodajući kako upravo zbog toga većina građana koji se ne bave politikom teško može nabrojati više od tri hrvatska eurozastupnika u postojećem mandatu, ali da svi znaju za Ružu Tomašić.

“Ona je definitivno po svim statistikama Europskog parlamenta (EP) pokazala da je najaktivnija hrvatska eurozastupnica, koja je imala 1058 govora do sada, 636 podnesenih amandmana, niz rezolucija koje su prihvaćene na njezin prijedlog. To pokazuje da se mi Hrvati nemamo čega sramiti, bez obzira na to što imamo mali broj zastupnika u EP-u, ako ste voljni raditi za interese hrvatskog naroda i za interese onih koji su vas poslali tamo. To pokazuje da se možete dokazati i izboriti za Hrvatsku bez obzira na to koliko je ona geografski ili brojčano mala u odnosu na druge europske države. Vjerujem da će to građani i svi birači prepoznati na predstojećim izborima za EP i dati potporu onima koji su se dokazali svojim radom za Hrvatsku u proteklih pet godina”, rekao je Pavliček.

Podsjećajući kako je u Vukovaru burno pozdravljen dio govora Hrvoja Zekanovića u kojem ističe važnost hrvatskih suverenista nasuprot globalistima, Bujanec je saborskog zastupnika Hrasta upitao zašto je važan hrvatski suverenizam i zašto je važno ustati i glasovati na europskim izborima protiv globalizma. Zekanović je rekao kako je oduvijek u svijetu prisutna polarizacija gdje se s jedne strane nalaze suverenisti i konzervativci, a s druge liberali ili globalisti.

“Uvijek naglašavam da je jako bitno kamo se ide, odakle se dolazi, tko si i što si. Globalisti teže jednom amorfnom društvu, ne samo u Europi nego i u svijetu, gdje je bitno samo imati, a vrijednosni sustav nije im uopće bitan. Njima nije važno tko si i što si ni kakav si, nego samo taj financijski dio kao da bi netko zamijenio svoju, obitelj, domovinu ili ženu za nešto novaca”, rekao je Zekanović.

Vjerodostojnost jedno od glavnih obilježja Hrvatskih suverenista

Odgovarajući na opasku voditelja kako njegovi gosti, od kojih svaki ima po troje djece, i svojim osobnim primjerom pokazuju ono što promiču u politici Zekanović je rekao kako je stvar u tome da u politici treba biti vjerodostojan. “Ako već zagovaraš natalitet i govoriš o demografiji lijepo je da imaš obitelj i da si otvoren rađanju za razliku od onih koji samo govore, a ništa ne rade po tom pitanju. Vjerodostojnost je također nešto što nas obilježava”, istaknuo je Zekanović.

Pavliček je dodao kako danas imamo apsurdnu situaciju da premijer Plenković govoreći o očitoj demografskoj katastrofi otvoreno kaže kako su granice otvorene i da ljudi imaju mobilnost i da se slobodno mogu kretati. Ako to može izjaviti premijer države koja je izgubila oko 300.000 stanovnika od ulaska u EU, to je sramotno i neprihvatljivo. U posljednjih godina nismo vidjeli niti jednu demografsku mjeru koja bi u pravom smislu demografskog razvoja nego samo mjere gašenja požara. Čemu nabavke borbenih aviona i bilo čega drugoga ako je zemlja opustošena, što se posebno događa u Slavoniji i Baranji, rekao je Pavliček.

Zekanović je dodao kako nije samo Slavonija ugrožena, nego su ugroženi i Dalmacija i Šibenik. Čovjek osjeti jednu tugu zbog iseljavanja mladih, sve ovo što se radi po pitanju demografije samo je kozmetičke prirode a ulazak u Europsku uniju izgleda da nam je omogućio samo odlazak mladog stanovništva, a to nam nitko nije govorio kada smo ulazili u Europsku uniju. Nitko nam nije govorio da ćemo ulaskom u EU dobiti jedino mogućnost da idemo raditi i živjeti vani. Svi su govorili o prosperitetu i boljem životu, a zapravo smo dobili to da smo postali radna snaga za Nijemce”, rekao je Zekanović.

Bitka za ravnopravnost hrvatskog jezika u Europskom parlamentu

Tijekom emisije pušten je video prilog s govorom eurozastupnice Ruže Tomašić koja je jedina od hrvatskih zastupnika upozorila da niti u trećem sazivu Europskog parlamenta s hrvatski jezik neće biti u potpunosti primijenjen u radu ove institucije, navodno zbog “nedostatka kapaciteta” za osiguravanje prevoditeljske usluge. “Koliko je stoljeća potrebno da se ti kapaciteti osiguraju? Za razliku od Malte i Irske, Hrvatska ima jedan službeni jezik, hrvatski. Ovom odlukom Hrvati uz šutnju hrvatske vlade i dalje ostaju građani drugog reda u Europskoj uniji”, rekla je u govoru Tomašić pozvavši kolege zastupnike da “na ovom primjeru pokažu koliko su doista ujedinjeni u raznolikosti u ovome Parlamentu”.

Tomašić govori perfektno engleski, živjela je dugo u Kanadi, mogla se javiti za riječ na engleskom, mogla je ignorirati činjenicu govora na hrvatskom, ali ona nije Plenković da govori, recimo, na francuskom. Iza ovoga se, čini se, krije nešto drugo, konstatirao je Bujanec.

Pavliček je rekao da zastupnica Tomašić govori ono što građani misle i u ime onih 107.000 koji su joj dali povjerenje. Podsjetio je da je Tomašić isto pitanje postavila prije pet godina i tada joj je rečeno da će do kraja ovog mandata u sljedećem mandatu hrvatski jezik biti službeni jezik uz ostala 24 službena jezika EU-a. Međutim, hrvatski jezik se ni danas ne može primjenjivati u svim institucijama jer nije osiguran dovoljan broj prevoditelja. Apsurd je, s druge strane, što nema nikakve inicijative od strane Hrvatske vlade, posebno Ministarstva vanjskih poslova. Nitko nije tražio da hrvatski jezik bude istinsko punopravan s ostalim jezicima”, naglasio je Pavliček.

Za Europu kao zajednicu ravnopravnih naroda

Upozorio je da iza toga krije i čega se suverenisti boje jest to da se čeka ulazak BiH i Srbije u EU kako bi svi mi zajedno dobili jedan zajednički jezik, srpsko-hrvatski, kako što smo imali u bivšoj državi kako bi nam ponovno nametali one ideje o ujedinjenim zemljama Zapadnog Balkana što nikada nećemo prihvatiti. Definitivno se moramo boriti da imamo ravnopravnost kao i svi građani u EU. Ovo je još jedan dokaz da u EU postoje građani prvog i drugog reda i posebno me žalosti što je Ruža Tomašić jedina od svih hrvatskih europskih zastupnika o tome govorila u Europskom parlamentu.

U emisiji je istaknuto kako su HKS i Hrast dio grupacije Europskih konzervativaca i reformista (ECR) u Europskom parlamentu, s tim da je Hrast član Europskih kršćanskog političkog pokreta (ECPM), koji je dio ECR-a u kojoj su od značajnijih stranaka vladajuća stranka u Poljskoj Pravda i pravica koja će nakon odlaska Britanaca iz EU-a biti najjača stranka ECR-a.

“To je jedina grupacija u EP-u koja se zalaže za EU kao zajednicu ravnopravnih suverenih država članica, a ne federalnu Europsku Uniju, za što se zalaže Europska pučka stranka (EPP), rekao je Pavliček govoreći o grupaciji čiji je član Hrvatska demokratska zajednica. S obzirom na to da je politika koju provodi mađarski premijer Viktor Orban bliža stajalištima ECR-a, moguće je da će i njegova stranka Fidesz iz EPP-a prijeći u ECR, rekao je Pavliček.

Govoreći o razlozima zbog kojih Hrvatska ne bi smjela pomagati Srbiji ulazak u EU, Zekanović je kao prvi naveo činjenicu da Srbija još nije priznala činjenicu da je bila agresor na Hrvatsku nego i dalje Domovinski rat žele prikazati kao građanski, a tu je i pitanje ratne odštete, nestalih i pitanje granice koje još nije riješeno. “Ako dopustimo da Srbija uđe u EU bez rješavanja tih pitanja propustit ćemo povijesnu priliku da ta pitanja riješimo”, naglasio je.

Zabrana četničkih obilježja i blokada Srbije

Pavliček je istaknuo apsurdnu situaciju da hrvatski branitelji, zatočenici srbijanskih logora o svom trošku podižu privatne tužbe protiv Srbije i traže odštetu i da Hrvatska država nije bila u stanju podignuti jednu zajedničku tužbu i izboriti se za njihova prava. “To je apsurd nad apsurdima”, naglasio je Pavliček.

U emisiji je objavljen prilog o potrebi zabrane četničkih simbola s obzirom i na činjenicu da je SOA nedavno upozorila na jačanje četništva u Hrvatskoj ali i da je velikosrpska ideologija postala inspirator svjetskog terorizma. Dokaz za to je novozelandski slučaj u kojem je ubojica Brendon Tarrant, u svoj smrtonosni pohod u kojem je ubio 50 muslimanskih vjernika, krenuo slušajući četničku pjesmu “Karadžiću, vodi Srbe svoje” koju je napisao Željko Grmuša, hrvatski državljanin srpske nacionalnosti i član SDSS-a koji živi u Plavnom kod Knina, stranke čiji predsjednik Milorad Pupovac u Saboru govori kako ne postoji zakonski okvir po kojem bi kokarda koju nose sljedbenici četničkog pokreta bila sankcionirana u našoj zemlji.

Pavliček je rekao kako, na žalost, četnička ideologija još nije poražena i dalje živi u dijelu srpskog društva ne samo u Srbiji, nego u BiH i Hrvatskoj. “Ona se pojavljuje na nadgrobnim spomenicima i na raznim njihovim manifestacijama. Vrijeme je da se jasno i glasno zabrani djelovanje četničkih pokreta jer imaju sve elemente genocidnih režima koji su odgovorni za pokolje Hrvata i Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu. Naša eurozastupnica Tomašić će otvoriti ovo pitanje u Europskom parlamentu i jedan od naših uvjeta Republici Srbiji za ulazak u EU će biti upravo taj da se zabrani rehabilitacija četničkog pokreta i njegovo izjednačavanje s antifašističkom borbom”, naglasio je Pavliček rekavši kako je nevjerojatno da nitko od službenih hrvatskih vlasti na to još nije reagirao.

“To će biti jedan od glavnih naših ciljeva gdje ćemo svim sredstvima nastojati onemogućiti daljnje napredovanje Srbije i otvaranje poglavlja za ulazak u EU dok se ove stvari ne riješe. Stvara se lažna povijest. U Hrvatskoj su nas političari doveli do toga da se raspravlja o prvom bijelom ili crvenom polju u hrvatskom grbu, iako je u hrvatskoj povijesti bijelo polje bilo na prvom mjestu i ne treba ga povezivati s razdobljem od 1941. do 1945., a s druge strane nismo u stanju reći ne četnicima i njihovom pokretu”, rekao je Pavliček.

Pavliček: Hrvatska diplomacija na četničke ispade ne reagira i saginje glavu

Predsjednik HKS-a je također komentirao i što bi Hrvatskoj Europa radila i što bi se dogodilo rekao da je nekim slučajem novozelandski terorist slušao neku hrvatsku borbenu pjesmu iz Drugog svjetskog rata. “Bio bi show program. Hrvatska bi medijski gorjela. Vjerujte mi da bi Hrvatska i Hrvati bili mjesec dana naslovnicama prikazivani kao genocidan narod što nam nastoje nametnuti posljednjih pedeset godina, dok s druge strane naša diplomacija šuti i samo pogne glavu”.

Zekanović je podsjetio kako je Hrvatska propustila reagirati na slučaj kada je predsjednik Sabora Gordan Jandroković prisilno napustio Beograd nakon paljenja Hrvatske zastave u Beogradu gdje čije fasade su i danas okićene portretima četničkih vojvoda. Nadovezao se na Pavličekovu izjavu i rekao kako je bitno pitanje od koga očekujemo da će reagirati na takve događaje? “Hoće li Jandroković ili Plenković reagirati?”, upitao je Zekanović koji je ukazao na činjenicu da hrvatski veleposlanik u Beogradu, niti ministrica vanjskih poslova niti premijer Plenković nisu reagirali na stotine četničkih murala koji veličaju zločince iz Drugog svjetskog rata u Beogradu.

Pavliček je podsjetio da se na grobljima u okolici Vukovara i dan danas može vidjeti veličanje vođa srpske pobune poginulih tijekom Domovinskog rata, iako je pitanje od čije stranih ubijenih, kao u slučaju spomenika Veselinu Šoškočaninu u Borovu Selu na kojem piše da je “pao za otadžbinu”. “Iako aktualna vlast na državnoj razini govori da će donijeti zakon o grobljima i spomenicima, taj zakon još nije donesen. Ti spomenici koji direktno pljuju po svim svetinjama i vrijednostima Domovinskog rata još stoje tamo. I to mi sami sebi dopuštamo i onda se pitamo zašto nas nitko ne doživljava u Europi. Upravo iz ovakvih razloga. Pa tko će nas cijeniti ako sami sebe ne cijenimo?”, uptao je Pavliček.

DORH treba istražiti Željka Grmušu

Zekanović je rekao kako se Hrast pridružuje zahtjevima Konzervativaca za zabranom četničkih organizacija i simbola te da su te teme trajno u fokusu Hrasta dok to pitanje ne riješi. “To su bitne stvari na koje treba reagirati i reagirat ćemo”, najavio je Zekanović koji smatra da DORH treba istražiti autora četničke pjesme koju je slušao terorist na Novom Zelandu Željka Grmušu i koji se 2011. slikao s pištoljem u ruci.

Rekao je kako u slučaju da ispred hrvatskog veleposlanstva na obližnjoj zgradi stoji slika popa Momila Đujića poduzeo mjere koje stoje diplomaciji na raspolaganju, a to je povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda. “Ne može netko gaziti moju zastavu, a da ja to ignoriram”, naglasio je Zekanović.

Na pitanje kako Vukovarci doživljavaju činjenicu da je i Grmuša zapravo vlast u Hrvatskoj kao član vladajuće stranke SDSS-a, Pavliček je rekao da je to strašno s obzirom na činjenicu da se u Vukovaru još 300 osoba vode kao nestale. “Veli dio članova SDSS-a znaju gdje su ti nestali, gdje su te osobe pokopane i tko ih je kriv za njihovu smrt”, upitao je Pavliček dodajući kako je sigurno da se neće događati koalicije s ovakvim i sličnim strankama.

Pavliček i Zekanović potvrdili su da će ići na komemoraciju na Bleiburgu koja će se održati tjedan dana prije izbora za Europski parlament. Na konstataciju Bujanca kako pokušaji zabrane obilježavanja obljetnice Bleiburške tragedije traju od kada je Vladimir Šeks ušao u Počasni bleiburški i pitanje kako Hrvatski suverenisti reagiraju na zabranu održavanja svete mise za ubijene na Bleigurgu, Zekanović je rekao kako “ne može dokučiti od koga je to došlo” i dodao:

“Bez obzira što se sada Jandroković i Plenković pokušaju napraviti kao zaštitnici komemoracije na Bleiburgu to im neće uspjeti jer su oni zapravo odgovorni za ovu situaciju. Šestero hrvatskih građana je bilo u zatvoru nekoliko mjeseci zbog banalnih stvari, čovjek od osamdeset godina završio je zatvoru što je zapjevao nešto kada je popio dvije pive. Nitko nije za njih ništa napravio da ih izvadi iz austrijskih zatvora”, rekao je Zekanović. “Tu imamo dvije stvari, neshvatljivu odluku austrijskih biskupa i potpunu indolenciju i nebrigu hrvatskih vlasti koja je rezultirala ovim”, dodao je.

m Ženske udruge štite samo političarke s lijevog političkog spektra

Pavliček je rekao kako ga je šokirala izjava Kreše Beljaka koji je “na fašističkoj osnovi” izvrijeđao Ružu Tomašić zbog njezine osude zabrane mise na Bleiburgu rekavši da je rođena u BiH, i da je došla u Hrvatsku “pametovati”. “Beljak koji se poziva na bratstvo i jedinstvo ne zna povijesne činjenice, da su upravo komunisti zabranili njegov HSS 1946. godine. Ono što još više boli je cinizam hrvatskog društva i svih tih brojnh druga za zaštitu žena koje financira država, nitko nije izašao i zaštitio gospođu Tomašić kao ženu. S druge strane, ako netko nešto kaže protiv političarke s lijevog političkog spektra, vjerujte da ćete biti u svim novinama da ste fašist, da ste protiv prava žena i slično”, rekao je Pavliček.

Zekanović je dodao kako Stazić otvoreno likuje nad klanjem ljudi na Bleiburgu u Saboru i nitko nije reagirao iako su njegove izjave i te kako neprihvatljive.

Zašto nema suradnje s Neovisnima za Hrvatsku?

Na pitanje novinara zašto ne idu zajedno s Nezavisnima za Hrvatsku iako govore isto o mnogim pitanjima. Pavliček je rekao kako se radi na tome. “Zajedništvo nema alternative. Mora se izaći zajedno na
europarlamentarne izbore”, dodao je. “Možemo se dogovoriti i vjerujem da ćemo se dogovoriti. Nama u petak pristupa još jedna pravaška opcija. Sjesti ćemo i deset puta s Neovisnima za Hrvatsku i razgovarati s njima o zajedničkom izlasku na europarlamentarne izbore, ali reći ću otvoreno da je, na žalost, njihova predsjednica izjavila da ne želi ići s nama jer je uvjerena u njihov prolaz na europskim izborima, a što će biti pogubno ne samo za njih nego i za mnoge druge”, rekao je Pavliček.


Zekanović je dodao da su Hrvatski suverenisti trajno otvoreni za zajedništvo dodajući kako će “prije ili kasnije svi spoznati da zajedništvo nema alternativu”. “Spremni smo na suradnju bez uvjeta. Ne da bi mi bili prvi. Mi ćemo ići za njima ako oni smatraju da mi nismo jači. Jako nam je žao što nije prepoznato i što nije prihvaćena ruka zajedništva, a još nas se pokušava disreditirati. Smatram da će prije ili kasnije uvidjeti svoju grešku i pružiti tu ruku i da ćemo ići zajedno. Ako ne, spremni smo za samostalni izlazak jer smo sigurni da će narod nagraditi one koji rastu, koji rade i koji su za zajedništvo”, rekao je Zekanovć. Najavio je kako nakon skupa u Samoboru u utorak Hrvatski suverenisti u subotu, 23. ožujka u podne u tom gradu na Trgu kralja Tomislava organiziraju još jedan skup i prosvjed pod nazivom “Jedinstvom do bratstva” na kojem će sudjelovati samoborski branitelji i članovi udruge Hrvatski domobran.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print