Ruža Tomašić: Hrvati u EU građani drugog reda – hrvatski jezik i dalje predmet perfidne diskriminacije

Europarlamentarna zastupnica i dopredsjednica hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ustala je protiv sustavne i perfidne diskriminacije hrvatskog jezika.

Tom prilikom istaknula je kako se u Europskom parlamentu svakodnevno mogu čuti veliki planovi za Europu. “Daljnja politička integracija, nove zajedničke institucije, veliki proračuni za ambiciozne programe, europska vojska, Sjedinjene Europske Države itd. Velike ideje, a u praksi to izgleda ovako – ni u trećem sazivu Europskog parlamenta u čijem će radu sudjelovati zastupnici iz Hrvatske naš hrvatski jezik neće biti u potpunosti primijenjen u radu ove institucije” – naglasila je.

U nastavku govora napomenula je kako produženje članka 159. Poslovnika znači daljnju odgodu pune primjene hrvatskog, irskog i malteškog jezika uz objašnjenje da ni na početku sljedećeg saziva Parlamenta neće postojati kapaciteti za osiguravanje cjelovite prevoditeljske usluge.

“Pa koliko stoljeća je točno potrebno da se ti kapaciteti osiguraju?!”- zagrmila je Tomašić.

“Za razliku od Irske i Malte, Republika Hrvatska ima jedan službeni jezik – hrvatski, pa ovom odlukom Hrvati, uz odobrenje hrvatske vlade, i dalje ostaju građani drugog reda u Europskoj uniji. Kolegice i kolege, da vidimo sada koliko smo doista ujedinjeni u raznolikosti u ovome Parlamentu!”, naglasila je na kraju zastupnica Tomašić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print