Učenik se trudi nadmašiti učitelja

Na jučerašnjoj sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe zastupnik srbijanske Radikalne stranke i sin osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja u krajnje grubom tonu upitao je hrvatsku ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić „kada će Hrvatska vratiti teritorij Krajine koji je okupirala„ te „kada će vratiti republiku srpsku krajinu ljudima koji su pobjegli od ustaškog noža“. U istom govoru naglasio je kako je Hrvatska tijekom oslobodilačke akcije Oluja „ubila više od 1000 i protjerala oko 500 000 Srba“ te kako je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman „zločinac i neofašist koji je odgovoran za najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata“.

Vijeće Europe osnovano je davne 1949. godine s temeljnim ciljem jačanja demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države na europskom kontinentu. Broji 47 država članica koje su prihvatile načelo vladavine prava, višestranačku demokraciju i koje jamče temeljna ljudska prava i slobode svojim građanima.

Hrvatska konzervativna stranka osuđuje ovaj barbarski istup Aleksandra Šešelja koji u svom govoru veliča neslavno propalu zločinačku ideologiju Velike Srbije i osporava teritorijalni integritet koji je Republika Hrvatska izborila u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu. Držimo ga krajnje neprihvatljivim za jednu uglednu demokratsku instituciju kojoj je vladavina prava u temeljnom fokusu te koja bi sukladno tome trebala biti čuvarica demokratskih tradicija i običaja.

Vladu Republike Hrvatske pozivamo da uloži sve diplomatske napore u smjeru udaljavanja Aleksandra Šešelja s dužnosti zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, kako bi se zaštitio integritet ovog visokog doma te kako bi se u isto vrijeme zaštitila temeljna ljudska prava desetaka tisuća onih koji su u Hrvatskoj neposredno ili posredno osjetili razorne posljedice zločinačke ideologije koju Šešelj i srbijanska Radikalna stranka nastavljaju aktivno i ponosno proklamirati.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print