Vlada podriva suverenitet Republike Hrvatske svojom “kamilica” strategijom prema Srbiji

Posjet delegacije hrvatskog Sabora na čelu s Gordanom Jandrokovićem rezultirao je još jednim porazom hrvatske vanjske politike koji je otkrio koliko Hrvatskoj nedostaje koherentna strategija za odnose s istočnim susjedima.

Sumnjamo da je najnoviji incident Vojislava Šešelja nekoga iznenadio, a sigurni smo najmanje njegovog bivšeg stranačkog kolegu i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Vojislav Šešelj je samo vrh sante leda kada su u pitanju neriješeni problemi između Hrvatske i Srbije. Problemi kao što su pitanje nestalih osoba, ratna odšteta, povratak otetog kulturnog blaga, priznavanje krivnje za agresiju na Republiku Hrvatsku, status hrvatske nacionalne manjine u Srbiji te niz drugih problema su još jednom ostali u drugom planu.

Moramo se zapitati je li hrvatska Vlada napravila sve što je mogla kako bi osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj stao pred lice pravde? Ako smo potjerali ruskog diplomata zbog sukoba koji nas se nije ticao, što Andrej Plenković planira napraviti s Mirom Nikolić, srbijanskom veleposlanicom koja je već drugi put odbila primiti prosvjednu notu?

Vrijeme je da Hrvatska Vlada jednom i zauvijek okonča svoju “kamilica” strategiju prema Srbiji. Ovakvom vanjskom politikom samo podriva suverenitet Republike Hrvatske.

Tamara Kalistović
Predsjednica Odbora za vanjske i EU Fondove

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print