OBILJEŽEN DAN OPĆINE SIBINJ

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i odavanjem počasti poginulim braniteljima i sibinjskim žrtvama, u Sibinju je u ponedjeljak, 19. veljače 2018. godine, obilježen Dan općine i 83. obljetnica stradanja sibinjskih žrtava.

Svečanosti su nazočili brojni gosti i uzvanici među kojima su bili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske župan Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, predsjednik Hrvatske konzervativne stranke Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić, predsjednik županijske Skupštine i saborski zastupnik Pero Ćosić, načelnici susjednih općina, predstavnici političkih stranaka, predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i članovi obitelji poginulih branitelja s područja općine Sibinj.

Središnji je program obilježavanja Dana Općine održana u dvorani sibinjske osnovne škole. Uz prigodan kulturno-umjetnički program koji su priredili učenici Osnovne škole „Ivan Mažuranić”,  gostima se obratio predsjednik općinskog vijeća Krunoslav Eraković, koji se u svom govoru osvrnuo na problem s kojim se susreće Slavonija, a samim tim i Sibinj. Riječ je o odlasku mladih za koje, kazao je Eraković, svi koji su na vlasti imaju zadaću osigurati uvjete kako, ako se već ovi koji su otišli neće vratiti, ovi koji su tu ne bi odlazili trbuhom za kruhom.

– Svi oni koji su otišli iz Hrvatske sada su u situaciji da su zadovoljni, da ne moraju paziti na svaku kunu kad odu u trgovinu, ali su u biti nesretni. Njima nedostaje njihova domovina, obitelj, prijatelji. Zadaća svih nas koji smo na vlasti, od najviših instanci do najnižih je osigurati im uvjete života da se u što većem broju vrate i da ne dolaze u Hrvatsku samo turistički – kazao je Eraković.

U svom govoru načelnik Josip Pavić govorio je o svemu što je u posljednjih godinu dana napravljeno na području Općine, ali i ulaganjima koja su pred njima, a kojima je glavni cilj stvoriti što bolje uvjete za život mještana sibinjske općine. O kojim je to projektima, odrađenim i planiranim, načelnik Pavić govorio možete pogledati u videozapisu u prilogu članka.

Program obilježavanja nastavljen je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja Sibinjskim žrtvama i poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Potom je misno slavlje u crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Sibinju predvodio odvorački župnik Željko Grigić. Domaći župnik Tomislav Vlaović na početku mise i ove godine pročitao je imena svih sibinjskih žrtava iz 1935. godine, ali i poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu s područja općine Sibinj.

Program obilježavanja završio je tradicionalno polaganje vijenaca na spomen obilježje sibinjskim žrtvama iz 1935.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print