EP: Tomašić se obratila Plenkoviću u ime Europskih konzervativaca

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić se ispred kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista, političke grupacije kojoj pripada, obratila predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću te sudjelovala u raspravi o budućnosti Europe. Praksa nalaže da kod ovakvih formi rasprave, prilikom obraćanja klubova zastupnika, riječ preuzima predsjednik političke grupacije. Stoga, s ponosom apostrofiramo zastupnicu Tomašić koja je jedina od hrvatskih zastupnika iznijela stajalište u ime svoje grupacije Europskih konzervativaca i reformista.

Tom prilikom izjavila je kako joj je posebna čast i zadovoljstvo raspravljati o budućnosti Europe s premijerom države iz koje i sama dolazi.

“Ovo je prvi put da na ovaj način izmjenjujemo mišljenja s vodećim čovjekom hrvatske izvršne vlasti o izazovima s kojima se suočava Europska unija. Hrvatska je dugo bila stidljiva kad je riječ o europskim pitanjima. Iznimno mi je drago da je ova vlada to promijenila i da nastoji voditi proaktivnu politiku na europskoj razini. Kao zastupnica mogu posvjedočiti o vrlo konstruktivnoj suradnji s državnim institucijama u mnogim pitanjima koja su važna za Hrvatsku i Europsku uniju, što prije često nije bio slučaj. Ova vlada konačno razmišlja u europskim okvirima, ali bojim se da građane još uvijek nije uspjela uvjeriti u važnost njihovog sudjelovanja u europskim politikama. Sukladno tome, Hrvati slabo iskorištavaju prednosti članstva u Uniji i to je izazov na kojem moramo poraditi. Većini građana Hrvatske život se, nažalost, nije promijenio na bolje od 1. srpnja 2013. pa je razumljivo da oni članstvo u Uniji ne smatraju naročitim uspjehom” – izjavila je Tomašić.

U nastavku govora naglasila je da takvim okolnostima ne treba čuditi što građani ne pokazuju veći interes za europske politike, institucije i izbore.

“Zato Vas, gospodine predsjedniče Vlade, želim ohrabriti da nastavite mijenjati te nepovoljne okolnosti i ne posustanete u provedbi reformi. Mnogima će to zvučati pomalo nevjerojatno, ali za budućnost Europske unije od iznimne je važnosti da njome budu zadovoljne i države poput Hrvatske. Države koje nemaju imperijalističkih ambicija, ali njihov glas u svijetu može biti pojačan članstvom u Uniji. Države koje nisu imale veliko i bogato tržište, a ulaskom u Uniju dobile su upravo to. Države čiji su građani na svojoj koži osjetili diktaturu i autoritarnu vladavinu i u Uniji još uvijek vide slobodu od represije i visoke demokratske standarde. Ako Hrvatska i članice koje s njom dijele slične tegobe iz prošlosti i izazove sadašnjosti u Uniji ne budu vidjele dodanu vrijednost i utjelovljenje svojih višedesetljetnih težnji, onda ona nema budućnosti. Bude li Europska unija igralište samo za velike i moćne koji će nametati svoju volju manjima i slabijima, nikad neće ispuniti sav svoj potencijal” – istaknula je.

Na kraju je premijera Plenkovića pozvala da za briselskim stolom artikulira autentičnu hrvatsku poziciju koja neće slijediti unaprijed zadane modele i tuđe ambicije te da inicijative Vlade RH budu plod volje hrvatskih građana koji žele snažnu Europu, ali ne bez prosperitetne, stabilne i suverene Hrvatske.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print