Tomašić u EP-u o Jean-Michel Nicolier-u

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić proslijedila je u ime i na zamolbu Lyliane Fournier, majke hrvatskog branitelja i žrtve masakra na Ovčari Jean-Michel Nicoliera, pismo svim francuskim zastupnicima u Europskom parlamentu.

Tomašić je zastupnike informirala o činjenici da je Francuska pokrenula istragu o Nicolierovom ubojstvu, provela konkretne istražne radnje i zatražila pravosudnu pomoć od Srbije koja se zasad oglušila na njezine zahtjeve. Naglasila je da Hrvatska, koja također ima dužnost tražiti pravdu u ime 268 ostalih žrtava masakra, dosad nije poduzela konkretne mjere. Nakon očitog fijaska postupka koji se upravo završio u Beogradu, Tomašić je izrazila čvrsto uvjerenje u to da će i Hrvatska poštovati obveze koje je preuzela ulaskom u Europsku uniju te uskoro pokrenuti istragu.

U netransparentnom procesu koji je trajao 15-ak godina, srbijansko pravosuđe osudilo je osam počinitelja tog strašnog zločina na kazne od 5 do 20 godina zatvora. Organizatori masakra, mahom visoko rangirani časnici JNA, nisu optuženi ni osuđeni, iz čega se vidi očita namjera prikrivanja umiješanosti Beograda u zločin.

Nakon ovakve srbijanske presude, na pravosuđu drugih nadležnih država ostala je ogromna odgovornost kažnjavanja ubojica Jean-Michel Nicoliera i svih ostalih tragičnih žrtava masovne grobnice Ovčare.

Na kraju pisma koje je uputila u ime i na zamolbu majke hrvatskog branitelja i heroja, Tomašić je naglasila da Lyliane Fournier još uvijek, unatoč 27 godina bezuspješne potrage za pravdom, nije izgubila nadu da će se jednog dana ipak moći mirno pokloniti na mjestu njegovog vječnog počinka.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print