Tomašić o BiH: Izborno zakonodavstvo treba mijenjati!

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić preko službene stranice Europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu, zajedno s kolegom i koordinatorom EKR grupe u Odboru za vanjske poslove (AFET) Charlesom Tannockom uputila je priopćenje za medije vezano uz izmjenu izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

U priopćenju su naglasili da izborno zakonodavstvo treba biti izmijenjeno kako bi se spriječila daljnja diskriminacija Hrvata u BiH koja potkopava funkcioniranje Bosne i Hercegovine kao istinski federalne države.

Tomašić i Tannock pozvali su institucije Europske unije da podupru napore koji idu u smjeru izmjene izbornog zakonodavstva sukladno presudi Ustavnog suda BiH u slučaju „Sejdić-Finci“, iz prosinca 2016. godine. Izborni zakon mora biti izmijenjen i odobren do kraja ove godine, u suprotnome postoji veliki rizik od institucionalnog paraliziranja Bosne i Hercegovine i potkopavanja legitimnosti izbora koji su predviđeni za listopad 2018. godine.

„Bez funkcionalnih institucija, Bosna i Hercegovina izlaže se riziku nestabilnosti. Turska i Rusija miješaju se u internu politiku BiH, čime podcjenjuju njezin integritet i europski put“ – izjavio je Tannock, te dodao kako je velika opasnost za Bosnu i Hercegovinu konstantna prijetnja od islamske radikalizacije.

Tannock je također izjavio kako je Daytonski sporazum poslužio u trenutku kada je bilo potrebno zaustaviti sukobe, ali da nije uspio izgraditi modernu federalnu državu te stoga predlaže da se Dayton revidira u smislu detektiranja njegovih slabosti te pronalaženja novih rješenja kako bi se Bosnu i Hercegovinu učinilo funkcionalnom i uspješnom državom.

Ruža Tomašić izjavila je kako trenutno izborno zakonodavstvo omogućuje Bošnjacima da preglasavanjem biraju hrvatske predstavnike, što je neprihvatljivo i u potpunoj suprotnosti s principom federalne države u kojoj žive tri konstitutivna naroda.

„Osjećaj diskriminacije koji Hrvati u BiH imaju uzrok su odlaska mnogih od njih, posebice mlađih, u države zapadne Europe, zbog čega hrvatski entitet u BiH dodatno slabi“ – navodi Tomašić.

Dodala je da bi Europska unija trebala pokazati svoju solidarnost s njima dajući im potporu u njihovim težnjama da se Hrvatima u BiH pruži stvarna ravnopravnost, umjesto one koja je tek mrtvo slovo na papiru.

 

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print