Tomašić o BiH: Izborno zakonodavstvo treba mijenjati!

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić preko službene stranice Europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu, zajedno s kolegom i koordinatorom EKR grupe u Odboru za vanjske poslove (AFET) Charlesom Tannockom uputila je priopćenje za medije vezano uz izmjenu izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

U priopćenju su naglasili da izborno zakonodavstvo treba biti izmijenjeno kako bi se spriječila daljnja diskriminacija Hrvata u BiH koja potkopava funkcioniranje Bosne i Hercegovine kao istinski federalne države.

Tomašić i Tannock pozvali su institucije Europske unije da podupru napore koji idu u smjeru izmjene izbornog zakonodavstva sukladno presudi Ustavnog suda BiH u slučaju „Sejdić-Finci“, iz prosinca 2016. godine. Izborni zakon mora biti izmijenjen i odobren do kraja ove godine, u suprotnome postoji veliki rizik od institucionalnog paraliziranja Bosne i Hercegovine i potkopavanja legitimnosti izbora koji su predviđeni za listopad 2018. godine.

„Bez funkcionalnih institucija, Bosna i Hercegovina izlaže se riziku nestabilnosti. Turska i Rusija miješaju se u internu politiku BiH, čime podcjenjuju njezin integritet i europski put“ – izjavio je Tannock, te dodao kako je velika opasnost za Bosnu i Hercegovinu konstantna prijetnja od islamske radikalizacije.

Tannock je također izjavio kako je Daytonski sporazum poslužio u trenutku kada je bilo potrebno zaustaviti sukobe, ali da nije uspio izgraditi modernu federalnu državu te stoga predlaže da se Dayton revidira u smislu detektiranja njegovih slabosti te pronalaženja novih rješenja kako bi se Bosnu i Hercegovinu učinilo funkcionalnom i uspješnom državom.

Ruža Tomašić izjavila je kako trenutno izborno zakonodavstvo omogućuje Bošnjacima da preglasavanjem biraju hrvatske predstavnike, što je neprihvatljivo i u potpunoj suprotnosti s principom federalne države u kojoj žive tri konstitutivna naroda.

„Osjećaj diskriminacije koji Hrvati u BiH imaju uzrok su odlaska mnogih od njih, posebice mlađih, u države zapadne Europe, zbog čega hrvatski entitet u BiH dodatno slabi“ – navodi Tomašić.

Dodala je da bi Europska unija trebala pokazati svoju solidarnost s njima dajući im potporu u njihovim težnjama da se Hrvatima u BiH pruži stvarna ravnopravnost, umjesto one koja je tek mrtvo slovo na papiru.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print