Istina na srpski način

Hrvatska konzervativna stranka dužna je reagirati na skandalozne izjave koje je srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin dao u Šibeniku gdje je sudjelovao na svečanom ustoličenju Nikodima Kosovića za episkopa dalmatinskog.

Upitan o osudama u Hrvatskoj zbog postavljanja spomenika u Beogradu bivšem oficiru JNA Milanu Tepiću, a kojeg se u Hrvatskoj smatra odgovornim za smrt jedanaest branitelja, Vulin je odgovorio da se oko tog pitanja ne može postići dogovor „jer u svakom građanskom ratu postoji onoliko istina koliko i strana“.

Podsjetimo, Milan Tepić bio je major JNA i zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u Bedeniku pokraj Bjelovara. Kada su hrvatske snage 29. rujna 1991. godine u vojnoj akciji oslobodile vojarnu u Bjelovaru, Milan Tepić se odbio predati. U svjesnoj i namjernoj samoubilačkoj akciji raznio je jedno od skladišta oružja, pri čemu su život izgubili hrvatski branitelji.

Pitamo se kako je moguće da se na ranjenom hrvatskom tlu, gotovo tri desetljeća od obrambenog Domovinskog rata, i dalje toleriraju ovakve bezočne provokacije promicatelja nikada prežaljene zločinačke ideje o stvaranju Velike Srbije koja je u Hrvatskoj 90-tih uzrokovala smrt 19 500 te ranjavanje više od 30 000 građana.

Unatoč brojnim pravomoćnim presudama srbijanskim ratnim zločincima te dokazanom obrambenom, pravednom i oslobodilačkom karakteru Domovinskog rata, aktualna srbijanska vladajuća politička garnitura, a čiji su pojedini visoko rangirani dužnosnici osobno sudjelovali u brutalnoj agresiji na našu Domovinu, nastoje, suživot i pomirbu između Republike Hrvatske i Republike Srbije, temeljiti na podjeli krivnje te degradaciji Domovinskog rata u građanski rat.
Takvima još jednom poručujemo da samo istina vodi pravdi, a pravda trajnom miru.

Hrvatska konzervativna stranka traži od Ministarstva vanjskih poslova RH da na ovu provokaciju srbijanskog državnog vrha reagira protestnom diplomatskom notom te o istoj obavijesti nadležne institucije Europske unije.

Marijan Pavliček
Predsjednik HKS-a

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print