Sramotna uloga kancelarke Angele Merkel

Nakon odluke Arbitražnog suda kojom je Slovenija dobila ono što je i tražila, a to je veći dio Savudrijske vale i slobodan prolaz do otvorenog mora preko hrvatskog teritorijalnog mora, jasno je i zašto je službena Ljubljana tako gorljivo inzistirala na nastavku i provedbi arbitražnog sporazuma.

Za Hrvatsku ova odluka ne predstavlja ništa. To je jedinstvena odluka utemeljena u jednoglasnom zaključku Hrvatskog sabora od 29. srpnja 2015., a takva treba i ostati posebno nakon ovakve odluke Arbitražnog suda kojom se Hrvatskoj oduzima dio teritorija. Ova odluka Suda za Hrvatsku je neobvezujuća s obzirom da je Arbitražni sud u prethodnom razdoblju nepovratno kompromitiran zbog očitog pokušaja slovenske strane da nečasnim radnjama utječe na njegovu krajnju odluku u svoju korist.

Ovdje treba također naglasiti i da je demokršćanska kancelarka Angela Merkel s pozicije čelnice najmoćnije članice EU-a pokušala izvršiti pritisak na Hrvatsku na prihvaćanje odluke bez obzira na evidentnu činjenicu o kompromitiranosti Suda i nametnuti rješenje protivno hrvatskim nacionalnim interesima. Time je njemačka kancelarka otvoreno podržala jednu stranu u isključivo bilateralnom graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije.    Ponašanje je to zbog kojeg sve više građana Europske unije, pa tako i hrvatskih, iskazuje nepovjerenje u institucije Europske unije. Inzistiranje na provedbi odluka kompromitiranog suda zasigurno ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima i suprotno je svim načelima Europske unije. Ovdje treba podsjetiti da je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica HKS-a Ruža Tomašić na svoje pitanje o stavu Europske komisije o korumpiranom Arbitražnom sudu dobila pisani odgovor njezina predsjednika u kojem stoji da Komisija podržava dogovor dviju strana, a Arbitražni sud uopće nije spomenula.

Hrvatska je suverena država i kao sve ostale suverene države ima pravo štititi svoje nacionalne interese, posebno u ovom slučaju gdje se teško krši teritorijalna cjelovitost i sigurnost Republike Hrvatske i nitko joj to pravo ne može oduzeti. Pozivamo sve hrvatske političke aktere da zadrže jedinstvo u ovom slučaju bez presedana u međunarodnom pravu jer jedino se tako možemo oduprijeti pritiscima, kojih će zasigurno biti, i obraniti hrvatske nacionalne interese i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske.

Marijan Pavliček
predsjednik Hrvatske konzervativne stranke

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print