Penđer i Zekanović o rješenjima za prostor šibenskog TEF-a

Kandidati koalicije HRAST-a i HKS-a za gradonačelnika i dogradonačelnika Šibenika Hrvoje Zekanović i Nikica Penđer održali su konferenciju za novinare na prostoru bivše šibenske tvornice TEF kako bi ukazali na neodrživo stanje ove zone koju su sve gradske vlasti u posljednje 23 godine zanemarivale.

“Prije 23 godine srušeni su dimnjaci i od onda se nije ništa promijenilo. TEF danas vrijedi oko 374 milijuna kuna, a tvrtka ima dugovanja od oko 150 milijuna kuna.  Najveći dio duga, oko 75 posto odnosi se na Republiku Hrvatsku”, rekao je Zekanović.

Drago mu je, nastavlja, da je ministar državne imovine Goran Marić obišao TEF i obećao da će rješavanje tog problema biti prioritetni projekt za vrijeme njegovog mandata, rekao je Zekanović i upozorio:

“Ipak, imam deja vu, jer u svakom predizbornom ciklusu slušamo istu priču. Par dana prije izbora dolaze ministri, najavljuju promjene u TEF-u, ali oko ne vara jer se situacija nije promijenila zadnje 23 godine i osim rušenja zgrada niti jedan kamen nije pomaknut”, istaknuo je.

“Netko će se izvlačiti na sređivanje dokumentacije i hipoteku, a što se uistinu s tim dijelom dugovanja INA-i dogodilo, nikom nije jasno, ‘ali recimo da je taj dio problema riješen’. Međutim, ključno je pitanje postoji li interes za ovu zonu i zašto nitko u 23 godine nije raspisao poziv za iskaz interesa. Da bi bilo koji prostor došao u funkciju, mora biti interesenata za njega, a u slučaju TEF-a to ne znamo. Tek kad imamo potencijalnog investitora možemo prionuti rješavanju problema”, istaknuo je koalicijski kandidat za šibenskog gradonačelnika i problem slikovito usporedio s prodajom stana vrijedan 50 tisuća eura koji je pod hipotekom od čega je pola otplaćeno. Onaj tko ga kupi može otkupiti i hipoteku pa će  ostati s 25 tisuća eura”, rekao je i dodao:

“To se moglo napraviti i sa zonom TEFA-a, iako nisam za model prodaje, a ostatak novca mogao je ostati u gradskom proračunu i kroz prostorno plansku dokumentaciju moglo se uvjetovati uređenje zone”, rekao je Zekanović.

Predložio je da se za TEF hitno pronađe investitor kojem će se, sukladno podmirenju dugova koji postoje u TEF-u, produžiti  rok na pravo građenja i smanjiti komunalne naknade.

“Vjerujem u drugi krug izbora i pobjedu, pa 5. lipnja najavljujem posjet ministru Mariću koji je obećao da će TEF biti strateški projekt. Zamolit ću da da obećano i napravi”, najavio je.

Ne pobijedi li na izborima, inzistirat će da se u interesu građana pokrenu stvari na prostoru bivše tvornice.

“O namjeni prostora mora odlučiti tim stručnjaka, a ja bih tu volio vidjeti sadržaj koji će gradu dati dodanu vrijednost i promijeniti lice Šibenika, nešto novo po čemu će grad biti prepoznatljiv”,  zaključio je Zekanović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print