Općina Vođinci rekorder u povlačenju sredstava u VSŽ

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević tijekom sastanka s predstavnicima gradova i općina Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru predao je Odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći za sufinanciranje 60 projekata vrijednih preko 50 milijuna kuna, od kojih Ministarstvo sufinancira više od sedam milijuna kuna.

Tijekom posjeta Vukovaru ministar Kušćević podijelio je Odluke kapitalne pomoći za sufinanciranje 20 projekata za unapređenje komunalne infrastrukture i standarda u općinama i gradovima Vukovarsko-srijemske županije. Ukupna vrijednost projekata iznosi oko 8,5 milijuna kuna od čega Ministarstvo sufinancira s iznosom od 3.062.000 kuna.

Odluku o dodjeli za projekte u Vukovaru u iznosu od ukupno 450.000 kuna potpisao je vukovarski dogradonačelnik i predsjednik HKS-a Marijan Pavliček. Ova sredstva namijenjena su unaprjeđenju komunalnog standarda i nabavu 30 polupodzemnih kontejnera za odlaganje miješanog komunalnog otpada u Gradu Vukovaru, izgradnju javne rasvjete i izradu projektne dokumentacije za izgradnju javne rasvjete Samostanske ulice i dijela ulice Ljudevita Gaja u Vukovaru.

Općini Vođinci, na čijem je čelu naš načelnik i predsjednik ŽO HKS-a Vukovarsko-srijemske županije Martin Kordić, Ministarstvo je odobrilo 70.000 kuna za unaprjeđenje komunalnog standarda i izradu projektne dokumentacije za izgradnju multifunkcijskog doma u Općini.

Općina Vođinci rekorder je po prikupljanju sredstava iz europskih fondova i proračuna Republike Hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Općina je u protekle četiri godine u obnovu Vođinaca uložila 10.880,000 kuna od čega čak 7.647.000,00 kn, ili 70 posto, čine sredstva Europske unije i Republike Hrvatske, a samo 30 posto na sredstva iz općinskog proračuna.

Tijekom tog razdoblja u Vođincima su sanirane i rekonstruirane brojne ulice, obnovljene zgrade općine, DVD-a i KUD-a, izgrađene pješačke staze, za sva domaćinstva nabavljeno je 550 kanti za papir, nabavljeni su komunalna oprema i kontejneri za sakupljanje i razvrstavanje otpada. Općina Vođinci jedna je od rijetkih općina koja je sudjelovala u Projektu povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, kojim su mještani općine Vođinci obnovili svoje kuće novim fasadama, prozorima i kombi-bojlerima. Nadalje, dovršena je 2. faza kanalizacijske mreže u vrijednosti projekta 5.750.000,00 kn). Svim mještanima omogućen je besplatan priključak na kanalizacijsku mrežu.

Velika pozornost usmjerena je dječjim sadržajima. Uređeni su dječje igralište u Kučištima, igralište dječjeg vrtića, centar sela i većina javnih površina (nogometno igralište, lovački dom, groblje). U mjestu je otvorena ljekarna, proširena je javna rasvjeta u Vinkovačkoj ulici i ulici Mate Ivaniševića, postavljena je javna rasvjeta na školsko igralište.

Održane su brojne manifestacije, među kojima treba istaknuti Uskrsni sajam i Advent u Vođincima, obilježavanje Dana Općine Vođinci. U te četiri godine devet osoba uspješno je završilo stručno osposobljavanje u Općini Vođinci, a 56 osoba zaposleno je na javnim radovima. Ovi projekti financirani su od strane Europskog socijalnog fonda (ESF) preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u iznosu od 1.252.394,94 kn. Od ostalih radova treba spomenuti nasipavanje općinskih poljskih puteva, a u tijeku su pregovori o ugradnji bankomata u mjestu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print