Zekanović i Penđer objavili mjere za sprječavanje ‘bijele kuge’

Kandidati za gradonačelnika i dogradonačelnika Šibenika Hrvoje Zekanović i Nikica Penđer iz koalicije Hrasta i Hrvatske konzervativne stranke objavili su na konferenciji za novinare mjere za zaustavljanje demografske katastrofe odnosno ‘bijele kuge’ u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji.

“Od prvog popisa stanovništva do onog 2011. godine, Hrvatska je izgubila pola milijuna stanovnika. 1991. godine Šibenik s okolicom imao je više od 55 tisuća stanovnika, sam grad 41 tisuću, a 2011. s okolicom 46 tisuća, dok je sam grad imao 34 tisuće stanovnika. Procjena za 2017. jest da će grad imati 31, a s okolnim 42.500 stanovnika. U postotcima, grad je u 25 godina izgubio 25 posto stanovnika, istaknuo je Zekanović.

Prije rata u šibenskom rodilištu bilo je, dodaje, 1200 poroda, a danas je taj broj pao na oko 600. Ove godine po prvi put u povijesti bit će ispod 600 poroda u rodilištu.

“Susjedni gradovi i županije bolji su zbog gospodarske situacije. BDP je element uspoređivanja gospodarskog razvoja pojedinih gradova, a splitski je primjerice veći nego šibenski. Pad BDP-a slijedi prirodni pad odnosno pad štanovnistva. Također, negativni prirodni priraštaj na godišnjoj razini u Šibeniku je oko 500. U Šibeniku se godišnje rodi od 100 do 150 djece manje nego što stanovništva umre”, nastavio je Zekanović.

Ako se ti trendovi nastave, Šibenik će gubiti od tri do tri i pol tisuće stanovnika, a ne postoji pokazatelj koji bi dao nadu da se to neće dogoditi, smatra kandidat za gradonačelnika Šibenika.

Nikica Penđer objasnio je da će se njihova koalicija zalagati za provedbu mjera koje će olakšati građanima život i ostanak u gradu.

“Zalagat ćemo se za mjeru za novorođene. Grad Šibenik da prvorođeno dijete daje 1200 kuna, a mi ćemo se zalagati da to bude 3000 kuna. Također, osigurat ćemo besplatne udžbenike za sve učenike, njih 3359. Od toga 150 učenika dobiva socijalnu marendu, a ni njima nisu osigurani besplatni udžbenici. Zalagat ćemo se i za smanjenje cijena vrtića. Drugim riječima, Grad može pomoći obiteljima, i to je ono što nas je povezalo u ovu koaliciju”, poručio je Penđer.

Zekanović je dodao kako će se, ako dođu na vlast, zalagati za smanjenje cijene vrtića za minimalno 150 kuna, u odnosu na dosadašnjih 500 kolika je okvirna cijena za gradske vrtiće.

Kada su u pitanju studentske stipendije, poručili su da će stipendija značiti obvezu studentima da se vrate u Šibenik odnosno Šibensko-kninsku županiju.

Govoreći o društveno poticanoj stanogradnji Zekanović je rekao kako je sramotno da se nakon 12 godina ponovno priča u POS-u u Šibeniku. Nadam se da to nije samo predizborno obećanje trenutne gradske vlasti, dodao je.

“Prioritet je i razvoj gospodarstva, bez njega nema poboljšanja gospodarske situacije. Mi ćemo javnosti prezentirati i gospodarske projekte koji će dati mladima perspektivu života i rada u gradu. Bez gospodarstva ove su mjere krpanje broda koji tone, a nama treba novi brod”, zaključio je Zekanović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print