Penđer i Zekanović predstavili nove projekte razvoja Šibenika

Kandidati Hrvatske konzervativne stranke i Hrasta za gradonačelnika i dogradonačelnika Šibenika, Hrvoje Zekanović i Nikica Penđer predstavili su nove projekte kojima će se znatno poboljšati kvaliteta života u gradu i okolnim mjestima u sastavu grada Šibenika.

U ponedjeljak, 8. svibnja 2017.,  obišli su Vrpolje, gdje ih je predsjednik mjesnog odbora Ivo Plenča upoznao  s urbanističkim rješenjem za uređenje prostora uz svetište Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojem se predviđa postava polivalentne plohe trga s amfiteatralnim stubištem gdje bi se održavala razna događanja, manjeg parka s klupama na južnoj strani s pogledom na Morinjsko more i dio Donjeg polja te kućice i staza za posljednji ispraćaj. Nakon obilaska Vrpolja Zekanović je zaključio kako u Vrpolju treba urediti trg  i park  ispred svetišta te izgraditi novu osnovnu  škole.

“Uređenje prostora uz svetište stvorilo bi novu vizuru Vrpolja te mu dalo štih urbanog naselja dok je izgradnja osnovne škole nužna s obzirom da se danas nastava odvija u tri odvojena objekta koja nisu adekvatna za odvijanje nastave”, kazao je Zekanović.

Na konferenciji za novinare u utorak, 8. svibnja 2017., Zekanović je predstavio i treći koalicijski veliki projekt razvoja Šibenika. Riječ je o projektu uređenja zone Šipad, prostoru površine od 20.000 kvadrata u okviru Luke Šibenik na kojem bi, prema Zekanoviću, trebao izrasti moderni sportsko-poslovno-stambeni centar.

Prethodna dva projekta, izgradnju zračne luke na Pokrovniku i žičare među šibenskim tvrđavama, nedavno su javnosti zajedno predstavili Zekanović i kandidat koalicije za dogradonačelnika Nikica Penđer.

“Luka Šibenik podijeljena je na nekoliko ukrcajno-prekrcajnih terminala, a prostor kojeg kolokvijalno zovemo Šipad, neadekvatno se koristi kao drvni terminal. Šibenska luka danas gotovo uopće nema prekrcaj drva i skoro sto posto tereta čine rasuti tereti za potrebe 80 postotnog vlasnika Luke Šibenik, kutinske Petrokemije”, kazao je Zekanović koji smatra da se drvo može deponirati i sušiti bilo gdje umjesto na tako atraktivnoj lokaciji.

Površina Luke Šibenik je 170.000 metara kvadratnih, što je otprilike i površina TEF-a o čijoj valorizaciji svi pričaju, dok se o valorizaciji luke ne vodi računa, rekao je Zekanović dodajući kako zonu Šipad, površine 20.000 kvadrata, zamišlja kao sportsko-poslovno-stambeni centar, što je, pojašnjava, i predviđeno GUP-om. “Interesantno je kako se POS-ovi stanovi grade jako daleko, u neadekvatnoj rupi ispod magistrale, dok najbolje zone koristimo za pretovar i sušenje drvne građe”, rekao je Zekanović.

Dodaje kako vlasnički odnosi u tom slučaju nisu problematični jer je država proglasila pomorsko dobro na cijelom tom prostoru.

“Država može dati pravo građenja ili koncesiju na ovaj prostor bilo kome i bilo kada pa apeliram na sve državne institucije i sve koji koriste luku, da se zona Šipad što prije stavi u adekvatniju funkciju od sadašnje”, naglasio je Zekanović  koji je novinarima pokazao nekoliko rješenja u kojima futurističke zgrade podsjećaju na Dubai, prenosi portal šibenik.in.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print