Zekanović i Penđer predstavili projekt šibenske žičare

Kandidati Hrvatske konzervativne stranke i Hrasta za šibenskog gradonačelnika i dogradonačelnika Hrvoje Zekanović i Nikica Penđer predstavili su pod tvrđavom sv. Ivana  projekt izgradnje žičare između te tvrđave i tvrđave sv. Mihovila dugu tristotinjak metara.

“U svijetu je nekoliko gradova koji koriste ovakav oblika transporta kao oblik javnog prijevoza i kao turističku atrakciju. Znam da to Šibenčanima zvuči na prvu ruku pomalo neobično, ali jedino pitanje koje treba postaviti je pitanje isplativosti”, kazao je Zekanović i dodao kako je investicija procjenjena na iznos između 50 i 60 milijuna kuna, koliko se upravo investira u obnovu tvrđave sv. Ivana.

“Ako je Šibenik za taj iznos kadar obnavljati tvrđave, zašto ne bi bio kadar napraviti jedan alternativni oblik transporta koji će biti i turistička atrakcija, a ako netko sumnja u isplativost te infrastrukture, mogao bi isto tako sumnjati u isplativost investiranja u same tvrđave”, rekao je Zekanović.

Pojasnio je kako tvrđave sv. Mihovil i Barone uspješno posluju bez većeg marketinga i ulaganja u promidžbu jer su same po sebi atrakcija, pa bi tako i žičara, ili zračni tramvaj, svojom pojavom privukla posjetitelje, piše portal sibenik.in.

Naglasio je kako u Šibeniku zbog geomorfologije postoje brojne mogućnosti da se taj sustav implementira, a jedna od točaka koja je najzanimljivija je upravo žičara koja spaja sv. Mihovila i sv. Ivana u dužini od oko 300 metara i 35 metara iznad kuća. Logično, nameće se mogućnost da se taj zračni tramvaj širi i prema plaži Banj te Šubićevcu, rekao je Zekanović.

Što se pravnog momenta tiče, procedura je jednostavna, dodaje, toliko da se dubrovačka žičara sagradila kao jednostavna građevina i nije išla u proceduru izdavanja građevinskih dozvola, dok bi u Šibeniku bi ipak trebalo ishodovati glavni projekt.

“Osnovni preduvjet je da se ovakva infrastruktura stavi u prostorno-plansku dokumentaciju, odnosno generalni urbanistički plan Šibenika – kaže Zekanović koji je, dodaje, prije skoro pet godina ovaj projekt prezentirao Željku Buriću, ali nije bitno tko prvi izgovori, nego tko napravi”, istaknuo je.

“To je šibenska ideja koju planiramo provesti. I Leković i Nikola Bašić su govorili o žičari, na kojoj ćemo mi aktivno raditi kao na jednom od prioriteta, uz strateški projekt zračne luke”, naglasio je Zekanović.

Što se tiče stanara pod tim ‘projektom u zraku’ kojima bi iz bilo kojih razloga smetala žičara nad krovovima, kroz istrument služnosti na neki način bi ih se moglo financijski obeštetiti.

“Ipak, strah koji osjećaju stanari kuća iznad kojih bi prolazila žičara nije utemeljen jer je žičara jako visoko i riječ je o vrlo sigurnoj infrastrukturi”,  zaključio je Hrastov kandidat za gradonačelnika Hrvoje Zekanović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print