Stanišić traži veća sredstva za obrte čuvanja djece u Karlovcu

Mihovil Stanišić, vijećnik Hrvatske konzervativne stranke u Gradskom vijeću Grada Karlovca, na sjednici ovoga tijela, održanoj u petak, 31. ožujka 2017., uputio je amandman koji se odnosi na dopunu predložene Odluke o sufinanciranju redovitog programa predškolskog odgoja na području grada Karlovca u dječjim vrtićima kojima nije osnivač Grad Karlovac.

Vijećnik Stanišić još od 2014. godine apelira na izvršnu vlast da poduzme konkretne korake u borbi protiv diskriminacije djece predškolske dobi koja se ne uspijevaju upisati u dječje vrtiće u vlasništvu Grada jer smatra da je u Odluci propušten bitan segment skrbi za djecu u pravnom obliku “Obrta za čuvanje djece” kojih je četiri registrirana u Karlovcu.

Svake godine prijedlog je odbijen uz objašnjenje da nema dovoljno proračunskih sredstava za tu svrhu te da je prioritet Gradske uprave obnova postojećih vrtića kako bi se postigle željene norme smještaja djece predškolske dobi. Konzervativci zato prihvaćaju da ove godine sufinanciranje bude samo 250,00 kuna za cjelodnevni redoviti desetsatni program, a da se za Proračun 2018. godine predvidi sufinanciranje u iznosu 600,00 kuna.

Stanišić se u četvrtak u otvorenom pismu gradonačelniku Karlovca osvvrnuo na glorificiranje rezultata gradskog poduzeća Čistoća u kojem ističke kako se nikako ne može složiti s tvrdnjom da se to trgovačko društvo u vlasništvu Grada kvalitetno vodi i da se kvalitetno skrbi o gospodarenju komunalnim otpadom Karlovca.

Priopćenje vijećnika Mihovila Stanišića prenosimo u cijelosti:

Otvoreno pismo vijećnika HKS-a Mihovila Stanišića gradonačelniku Karlovca Damiru Jeliću

“Previše sam svog slobodnog vremena utrošio u nastojanju da pozitivno utječem prije svega na svijest ljudi koji su odgovorni za gospodarenje komunalnim otpadom po ekološko i ekonomsko isplativim kriterijima (u što ste i sami mogli više puta uvjeriti), da bih prihvatio izjave da je u Čistoći sve sjajno. Naprotiv, smatram da je u protekle četiri godine propuštena prilika da naš grad učini značajan kvalitetan iskorak u ukupnom gospodarenju otpadom Karlovca, prije svega zbog nesposobnosti sadašnjeg direktora Čistoće kojem je gradska uprava prepustila rješavanje tog segmenta obaveza Grada.

U vrijeme dok sam bio predsjednik Gradskog vijeća organizirao sam posjete sredinama koje su uspjele kroz relativno kratak period postići odvajanje korisnih sastojaka komunalnog otpada preko 50% (Krk i Čakovec).  Inicirao sam da Grad angažira ‘Centar za transfer tehnologije’ d.o.o., da izrade studiju pod nazivom ‘Ekološki zasnovan sustav gospodarenja komunalnim otpadom’, pošto su sličnu studiju izradili prije deset godina za otok Krk. Studija je izrađena, na Povjerenstvu je većinom glasova odbijena i nikad se nije pojavila na Gradskom vijeću da se o njoj raspravlja i javnost s njom upozna. Više puta sam pokušavao uvrstiti u rad Gradskog vijeća izvješće o izvršenju ‘Plana gospodarenja otpadom 2011. – 2015.’ Karlovca pošto je vidljivo da se nije na tom planu ništa bitno postiglo.

Većina iznesenog na vašoj pressici što se tiče primarne selekcije komunalnog otpada (selekcija na kućnom pragu), pokrenuta je na našu inicijativu, uz protivljenje i skepsu direktora Čistoće; od kompostera (kako vrtnih tako i kućnih), vrećica za papir i plastiku pa do kontejnera za papir! Nažalost, i ono što je učinjeno više je napravljeno stihijski nego planski, piše Stanišić i dodaje da mu je dvije godine bilo potrebno da shvati zašto se opstruira njegova inicijativa i zbog čega je odbijena ‘Studija ctt’.

Izjava Vaše zamjenice na Povjerenstvu da sa pristupom gospodarenju otpadom temeljem ‘Studije ctt’, znači selekcijom na kućnom pragu grad Karlovac šteti strateškom projektu karlovačke županije ‘CGO Babina gora’ pomogla mi je da shvatim takav negativan stav prema selekciji. Budimo realni što se tiče cijena usluge odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada građana Karlovca. Trgovačko društvo Čistoća ne plaća niti kune za odlaganje otpada na Deponiji Ilovac, za razliku od drugih jedinica lokalne samouprave koji to plaćaju. Propuštena je prilagodba ovog trgovačkog društva za buduća vremena kada će i oni morati plaćati odlaganje našeg otpada, čime će i cijena usluge za nas građane biti značajno veća.

Hrvatska konzervativna stranka i ja osobno zalažemo se za odvajanje deponija na Ilovcu kao pogon Grada, kako bi se na tom prostoru doista gospodarilo otpadom za dobrobit svih građana i budućih naraštaja. Reciklažni centar je osnova za svaku jedinicu lokalne samouprave poput Karlovca i u njemu se nalaze pored Reciklažnog dvorišta bitne građevine koje se mogu isčitati iz Plana gospodarenja otpadom RH, a to su Hala za oporabu glomaznog otpad, kompostirnica i sortirnica.

Ne mogu iste osobe koje su odbile studiju ‘Ekološki zasnovan sustav gospodarenja komunalnim otpadom’, proglasivši je nedovoljno stručnom, pregovarati sa sadašnjim ministrom Zaštite okoliša” o budućim investicijama u Karlovcu uz sufinanciranje ‘Fonda za zaštitu okoliša’ kada ih je već sve dobro upoznao!

Kao zaključak podsjetit ću vas na vrijeme prije deset godina, kada smo prikupili podatke o velikom broju jedinica lokalne samouprave izvan Karlovačke županije koje su dovozile svoj otpad na Deponij Ilovac. Tada smo kod Vas inzistirali da se s tom praksom prestane i proveli ste naš prijedlog.

Na tome Vam zahvaljujem jer se i obistinilo što smo tada predvidjeli, a to je nedostatak kapaciteta na Ilovcu”, piše u otvorenom pismu gradonačelniku Karlovca vijećnik HKS-a Mihovil Stanišić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print