Penđer: Odgovorno i savjesno ćemo služiti svojim građanima

Nikica Penđer

Predsjednik GO HKS-a Grada Šibenika i šibenski dogradonačelnik Nikica Penđer u velikom intervjuu za portal sibenik.in govori o predstojećim lokalnim izborima, planovima razvoja grada i suradnji s koalicijskim partnerom i Hrastovim kandidatom za gradonačelnika Šibenika Hrvojem Zekanovićem.

Nikica Penđer: Poštenim i odgovornim radom stvorit ćemo grad po mjeri svih građana!

Šibenik se, nažalost, nalazi u nezavidnoj gospodarskoj situaciji, a osim lošeg stanja gospodarstva, grad tišti iznimno loša demografska situacija zato su okosnice našeg programa gospodarski razvoj temeljen na malom poduzetništvu te konkretne mjere koje će zaustaviti depopulaciju, ističe Nikica Penđer, predsjednik šibenskog ogranka Hrvatske konzervativne stranke te dopredsjednik na nacionalnoj razini koja u koaliciji sa strankom Hrast izlazi na lokalne izbore u Šibeniku. On, kao kandidat za zamjenika gradonačelnika Šibenika i Hrvoje Zekanović (Hrast) za gradonačelnika, zajedno će kroz kampanju predstaviti kapitalne projekte koji će, kako naglašavaju, gradu Šibeniku pružiti perspektivu.

Stranka Hrast – pokret za uspješnu Hrvatsku i Hrvatska konzervativna stranka potpisali su prije mjesec dana koalicijski sporazum za predstojeće lokalne izbore na tvrđavi Barone kada su naglasili da će gospodarski razvoj te ostanak ili povratak mladih u Šibenik biti u fokusu njihovog djelovanja.

– Država bez mladih nema budućnost, grad bez mladih također nema budućnosti, zato ćemo promijeniti odnos koji su imale sve političke garniture dosad, jer nitko nije donio ključne odluke kako bi se riješio ovaj, za Šibenik najveći problem. Grad se, nažalost, nalazi i u nezavidnoj gospodarskoj situaciji, stoga je moj prijedlog osnivanje savjeta koji bi imao zadatak pomagati lokalnim obrtnicima i poduzetnicima. To je jedan od instrumenata kojima ćemo pomoći onima koji najviše doprinose razvoju Šibenika, a to su upravo poduzetnici. S obzirom na to da su opterećeni raznim nametima i velikim porezima, mislim da im gradska uprava mora izaći u susret i pomoći u ovim kriznim vremenima – naglašava zamjenik šibenskog gradonačelnika Nikica Penđer koji se ponovno kandidira na tu funkciju.

Poseban naglasak, kako kaže, stavit će na male i srednje poduzetnike koji su budućnost, ne samo grada Šibenika, nego cijele Hrvatske.

Na mladima je budućnost Šibenika

– Mora postojati jedna kohezija, otvorenost i bolja povezanost s poduzetnicima jer bez toga nema gospodarskog razvoja. Tako bi stvorili nova radna mjesta te isto tako zadržali mlade u našem gradu – naglašava Penđer.

Osim kroz poticanje poduzetništva, mlade obitelji planiraju zadržati i drugim aktivnim mjerama.

– Jedna od ključnih mjera bit će povećanje porodiljnih naknada za novorođenu djecu te uvođenje besplatnih udžbenika za cijelu osnovnoškolsku populaciju. Također, namjeravamo drastično smanjiti cijenu dječjih vrtića. Na ovaj način mladim obiteljima pomoći ćemo financijski, ali ćemo i dati do znanja da su za Grad prioritet upravo mladi. Model koji se koristi u poslovnoj zoni Podi možemo primijeniti i na poticanje stanogradnje kod mladih obitelji. Naime, kvadrat zemljišta za poduzetnike košta tek pet eura. Zašto toliko ne bi koštao i kvadrat građevinskog zemljišta za mlade obitelji? Tako bi možda potaknuli i mlade na bavljenje poljoprivredom – ističe Nikica Penđer koji smatra da bi bilo dobro u sklopu Odjela za društvene djelatnosti osnovati odsjek za skupine koje su sustavno zapostavljane u proteklom razdoblju, a tu prvenstveno misli na mlade, obitelji i hrvatske branitelje.

Davanjem poticaja mladima koji žele pokrenuti posao, zasnovati obitelj ili riješiti stambeno pitanje, žele vratiti povjerenje mladih prema lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

– Znamo da u Šibeniku postoje mladi koji imaju vizije i ideje te im treba dati šansu. Omogućiti im financijske poticaje, osloboditi ih plaćanje prireza ili rasteretiti na druge načine kako bi njihov posao što prije stao na noge – govori Penđer.

Šibenski turizam mora živjeti cijelu godinu

Posebno žele izići u susret poduzetnicima u staroj gradskoj jezgri kojih je sve manje, a koji su ključni da bi centar Šibenika živio i ostatak godine, a ne samo ljeti.

– Ovo što se danas događa u staroj gradskoj jezgri, izgradnja hotela i apartmana, bilo je samo pitanje dana kada će se dogoditi, dok u isto vrijeme tu imamo obrtnike koji se bore za opstanak. Smatram da njima treba izaći u susret te im dati povlastice koje će omogućiti da oni ostanu u gradskoj jezgri u kojoj, nažalost, ima sve manje stanovnika. Izgleda da centar grada ide isključivo u smjeru apartmanizacije dok gubi druge funkcije kao, na primjer, funkciju stanovanja, a to nije dobro jer znači da ćemo tijekom ljeta tamo imati apartmane koji će zimi zjapiti prazni – ističe aktualni dogradonačelnik.

Kako kaže, Šibenik ima potencijala za turizam kojim bi se trebao baviti cijelu godinu, a ne samo par mjeseci.

– Za rješenje ovog problema, nužno je donijeti konkretnu strategiju turističkog razvoja o kojoj svi pričaju, a koju mi upravo pripremamo. Strategiju će biti potrebno stalno obnavljati jer se trendovi u turizmu stalno mijenjaju. Šibenik još luta u kojem smjeru turizma ići jer još nije jasno određeno koja je naša ciljana skupina turista i na tome treba intenzivno raditi. Zašto, na primjer, ne ciljati na umirovljenike koji bi u Šibenik dolazili tijekom cijele godine ili na razvoj zdravstvenog turizma – mišljenja je predsjednik šibenskih konzervativaca.

Holding je rješenje

– Nakon pobjede na izborima kao dogradonačelnik, a Zekanović kao gradonačelnik, zalagat ćemo se i za rješavanje stambenog pitanja hrvatskih branitelja. Mnogi branitelji još uvijek čekaju na rješavanje tog egzistencijalnog problema. Šibenik je jedan od rijetkih gradova koji nemaju spomen sobu Domovinskog rata, a to je nedopustivo! – istaknuo je Penđer, i sam hrvatski branitelj koji će se zalagati da se takva soba što prije otvori u Šibenik.

Osim toga, Zekanović i Penđer aktivno će raditi na realizaciji cijelog niza projekta kao izgradnja novih škola u Ražinama i Vrpolju, izgradnji sportske dvorane u Osnovnoj školi Brodarica koja, kako ističu, neće biti namijenjena samo učenicima, već će od nje koristi imati cijela Brodarica.

Razvoj Šibenika, kao i ostalih gradova u Hrvatskoj, prema Penđeru, uvelike koče uhljebi s kojima se planira uhvatiti u koštac stvaranjem holdinga kojim bi se upravljalo svim gradskim poduzećima i ustanovama.

– Jedinstveni management gradskim tvrtkama je nužan! Dosadašnje upravljanje gradskim tvrtkama i ustanovama nije dobro. Imam veliko iskustvo rada u gradskoj upravi gdje ima jako kvalitetnih ljudi, ali, nažalost onih manje kvalitetnih koji su došli isključivo po ključu političke podobnosti, a ne prema stručnosti – govori Penđer.

Na kraju poručuje da je koalicija Hrasta i Hrvatske konzervativne stranke otvorena za suradnju s političkim strankama koje su spremne prihvatiti njihov program.

– Vrijeme je da vođenje grada preuzme netko tko je iskren i tko će odgovorno i savjesno služiti svojim građanima. Zajedno smo grad, zar ne? – zaključuje Nikica Penđer.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print