Kožul: Osuđujemo Bandićev prijedlog o ulasku manjina u skupštinu

Draženko Kožul

Gradska organizacija Hrvatske konzervativne stranke Grada Zagreba oštro osuđuje prijedlog gradonačelnika Milana Bandića da se u Gradsku skupštinu bira šest zastupnika manjina – tri Srbina, dva Bošnjaka i jedan Albanac.

Iako se gradonačelnik Bandić poziva na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, prema kojem jedinice lokalne samouprave svojim statutima mogu odrediti da se u predstavničko tijelo biraju pripadnici nacionalnih manjina ili veći broj pripadnika nacionalnih manjina nego što proizlazi iz njihova udjela u ukupnom stanovništvu jedinice, smatramo da je riječ o najobičnijoj kupovini glasova pred lokalne izbore te posljednjem u nizu gradonačelnikovih poteza s namjerom da se održi na vlasti u slučaju tijesnih izbornih rezultata.

Gradonačelnik ovim predizbornim inženjeringom ne ponavlja samo pogrešku koju je učinio bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader, dajući predstavnicima manjina čak osam mjesta u Saboru, nego čini i medvjeđu uslugu predstavnicima manjina u Gradu Zagrebu kojima Bandić unaprijed daje ulogu jezičca na vagi i mogućnost da ucjenjuju budućeg koalicijskog partnera. Nakon što Hrvatska posljednjih desetak godina ima nestabilne koalicijske vlade zahvaljujući u velikoj mjeri ucjenama predstavnika srpske nacionalne manjine, treba li dopustiti da se isto dogodi i Zagrebu? Hoćemo li sutra i u Zagrebu raspravljati o postavljanju dvojezičnih ploča i slušati optužbe o rastućem fašizmu ako se ‘manjincima’ ne da ono što traže?

Predlažemo stoga da se o ovom iznimno osjetljivom pitanju ulaska zastupnika manjina u Gradsku skupštinu odluči na referendumu, a Zagrepčane pozivamo da ne nasjedaju na Bandićeve populističke i izborne manipulacije koje nas sutra mogu skupo koštati.

STANOVNIŠTVO GRADA ZAGREBA, Popis 2011.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print