Konzervativci Siska i Karlovca obilježili dan žena

U obilježavanju jučerašnjeg Međunarodnog dana žena sudjelovali su Hrvatski konzervativci u Sisku i Karlovcu.
Konzervativci u Sisku tradicionalno, svake godine, obilježe ovaj dan podjelom ruža svojim sugrađankama. Predvođeni predsjednikom gradske organizacije HKS-a u Sisku Mariom Markićem i predsjednikom županijskog vijeća HKS-a Slavkom Mužom, konzervativci su u znak pažnje podijelili preko 500 ruža ženama u gradu Sisku. Kako sami ističu, jučerašnja akcija nije imala za cilj prenošenje bilo kakve političke poruke.

U temelje djelovanja HKS-a duboko je usađena vrijednost žene i vrijednost obitelji. Obitelj je početak i kraj. Temelj društva i države. Poštivanje univerzalne institucije obitelji preduvjet je za gospodarski napredak društva, dok se u suprotnom može razviti samo društvena deregulacija. Stoga su obilježavanjem 8. ožujka, dana koji nosi sjećanje na vremena kada su se žene uspijele izboriti za prava koja im pripadaju, konzervativci pokazali koliko poštuju žene kao bića stvorena s jednakim sposobnostima koje posjeduje suprotni i njima komplementarni spol, kao stup obitelji, kao majke, odgajateljice budućih naraštaja i one koje jedine mogu podariti život.

Tako su se obilježavanju ovog dana priključili i članovi HKS-a u Karlovcu koji su, uz dijeljenje prigodnih poklona, nastojali ukazati na trenutni problem s kojim se suočavamo, a to je pitanje radne nedjelje. Nedjelja bi trebala biti neradni dan, dan odmora i dan za obitelj.

Prema Općoj deklaraciji o pravima čovjeka koju su Ujedinjeni narodi donijeli 1948. godine ističe se: “Obitelj je temeljna prirodna jedinica i ima pravo na zaštitu društva i države.” (čl.16) Ukoliko kao društvo ne zaštitimo tu instituciju, ukoliko obiteljima ne omogućimo dan kada će se međusobno družiti i uživati u duhovnim blagodatima, teško da ćemo vidjeti prosperitet. Obitelj je zajednica muškarca i žene koja se temelji na međusobnom poštivanju, uvažavanju i vjernosti. Ako budemo slijedili i poštivali takve vrijednosne predodžbe te u skladu s njima stvarali zakone i običaje koji će štititi kako žene tako i muškarce te obitelj kao njihovu zajednicu, moći ćemo učvrstiti moralne norme u praktičnom životu ljudi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print