Cvrtila: Ujedinjavanje desnice jedino rješenje za Hrvatsku

Govor političkog tajnika HKS-a mag. Željka Cvrtile na Općem saboru HKS-a:

Dragi prijatelji, Hrvatice i Hrvati, hvaljen Isus! Evo započeo sam s ovim tradicionalnim. a to onda znači konzervativnim pozdravom koji se polako u hrvatskom narodu, pod najezdom zatiranja svega hrvatskog, nažalost gubi. Evo, na nama je da obnovimo ove vrijednosti i jedan od ključnih razloga što je ABH odlučio ući u ujedinjenje s HKS-om je njegovanje tradicionalnih vrijednosti. Reći ću u nekoliko riječi zašto smo se odlučili ući u taj konzervativizam za kojeg mnogi kažu da je nekakva konzerva nekakvih zakukuljenih neotvorenih ljudi s nekakvim ortodoksnim stavovima. Osobno ne znam ni jednog čovjeka u ABH. a evo koliko sam upoznao i vas u HKS-u, da je takav. Uglavnom su to vedri nasmiješeni, otvoreni i vrlo demokratični ljudi. Tu je i jedan drugi razlog koji nas je privukao u ovu zajednicu. Za razliku od mnogih stranaka koje ne njeguju i jedan od glavnih razloga raspada i dijeljenja pojedinih političkih stranaka na desnici je upravo nedostatak demokratskih procesa u njima. S ovim ljudima smo se vrlo jednostavno dogovorili oko programskih i statutarnih odredbi jer tu u principu i nije bilo nekakvih razloga. Znači konzervativizam nije nikakva konzerva, tu je ključna jedna rečenica koja ga definira, a to je – odgovornost. Našim mladima nitko ne brani da se druže i da izlaze, ali konzervativizam kaže ‘budite odgovorni’. Dečki prema curama, cure prema dečkima, budite odgovorni prema emocijama, kada dolazite doma. Ako začente novi život budite odgovorni. Nasuprot tome je liberalizam koji kaže ‘sve može’. Radite što god hoćete, netko će riješiti probleme. S emocijama će se kasnije baviti psiholozi, psihijatri. Ako slučajno sletite i razbijete auto, ubijete nekog, ima tamo neki tata koji će to riješiti u vrlom hrvatskom pravosuđu. Ako nastane novi život i to ćemo riješiti, ima toliko tih kanti za smeće. Dakle, tko je protiv ovakvog, konzervativnog promišljanja. Sumnjam da će to biti netko tko ima djecu, tko ima obitelj. To je način kako vratiti nekim temeljnim vrijednostima hrvatski narod, hrvatske ljude, sve nas. Ali ne bih čak rekao vratiti, nego podsjetiti i obnoviti, jer većina hrvatskog naroda tako živi ili želi da se na takav način živi. Jer svatko želi da se prema njegovom djetetu drugi ponaša odgovorno. Ima puno tih stvari koje ćemo iznositi u narednom razdoblju da tu riječ konzervativizam pojasnimo i u medijskom javnom prostoru i u hrvatskom narodu pa neću više o tome, ali mislim da bez temeljnih vrijednosti dolazi do raspada države, društva, naroda i tradicije, običaja i na kraju krajeva, i samih nas kao ljudi. Sve je to konzervativizam.

Na kraju zahvaljujem se ABH-ovcima, hvala dragi prijatelji, jer mogu reći da smo još uvijek i ostat ćemo prijatelji, ostat ćemo u jednoj stranci jer smo se poznavali, što ste punih pet-šest godina ostali jedinstveni, nikakvih odlazaka i raspada u ABH nije bilo jer smo njegovali iste vrijednosti i demokratske odnose unutar nas. Nije bilo nasilja u donošenju odluka ni na kojoj razini, ni na razini predsjedništva, ni na lokalnim razinama i to smo i statutom i programom nastojali zajednički ugraditi u ovo što nastavljamo s HKS-om. Hvala vam na, kao što je rekao prof. Jurčević, svjesnosti i shvaćanju trenutka i ozbiljnosti da ima potrebe da se ujedinjujemo. Ima tu još nekih fragmenata iz drugih stranaka, ali nije još cijela stranka odlučila, koje, kao što kaže moj prijatelj Šoljić, razmišljaju o takvoj opciji. Vjerujte, pokušavali smo kroz razne političke opcije doći do ujedinjavanja. HSP-ove smo pet godina molili i nagovarali da se to učini. Pokušali smo kroz onaj stari Hrast i na kraju kroz Savez za Hrvatsku. Jedno je bilo nedostatak političke volje, snage i svjesnosti da se to učini, a drugo su bili strani akteri koji su intenzivno radili da što prije unište i pokušaj nekakvog zajedništva i nekakvog saveza. Tada smo u Savezu za Hrvatsku shvatili da je jedino rješenje napraviti korak dalje ka ujedinjavanju u jednu političku opciju koja je jedna čvršća kohezijska sredina gdje nije moguća situacija da netko tko se malo naljuti ili netko koga se malo potkupi, uzme svoj barjak i s njim išeta iz te zajednice. Jer tada može otići pojedinac, ali ipak će većina ostati, to je jedini način da pokušamo promijeniti ovakvo stanje u Hrvatskoj, od gospodarstva, stanja na selu, odlaska naših mladih i inteligencije, što je sve smišljeno. Europi je to bazen iz kojega uzima ono što je dobro i najbolje, uzima našu mladost koja treba dalje graditi, a mi ostajemo ovdje sukobljavati se sa svim tim.

Hvala što ostajemo zajedno. Pozivam sve druge političke opcije koje dijele istu ideologiju, svjetonazor i iste temeljne vrijednosti da nam se pridruže. To nije sramota, to nije mijenjanje kaputa. Sramota je ostati u političkoj opciji u kojoj njeguješ jedne vrijednosti, a tvoja politička opcija zagovara nešto sasvim drugo. Takvih sramota, na žalost, imamo podosta, čak i među saborskim zastupnicima. Govore ono što i mi govorimo, govore ono što bih čak i ja potpisao, a onda hrane i podržavaju onu aždaju koja radi nešto sasvim drugo i proizvodi nešto sasvim drugo. Kritiziraju sami svoju vladu, a s druge strane dižu ruku za tu vladu umjesto da kažu: ‘Ne, promijenit ću i deset puta stranku dok ne pronađem ljude koji misle, djeluju i koji žive kao ja’. To smo mi napravili. Hvala vam.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print