Marijan Pavliček izabran za predsjednika HKS-a

Zastupnici Hrvatske konzervativna stranke i Akcije za bolju Hrvatsku, na ujediniteljskom Saboru održanom u subotu, 4. ožujka 2017. u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, jednoglasno su usvojili odluku o ujedinjenju dviju stranaka te izabrali novo vodstvo Hrvatske konzervativne stranke. Za predsjednika je jednoglasno dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček, koji je na čelu stranke zamijenio dosadašnju predsjednicu HKS-a Ružu Tomašić.

Za dopredsjednike HKS-a izabrani su Ruža Tomašić, prim. Ante Zvonimir Golem, Nikica Penđer, Ivan Zadravec i Mihovil Stanišić, za glavnog tajnika Denis Bevanda, za političkog tajnika mag. Željko Cvrtila i za međunarodnu tajnicu Tamara Kalistović.

Za članove Predsjedništva HKS-a izabrani su:

 1. Slavko Muža
 2. Martin Kordić
 3. Ivo Silić
 4. Josip Đaković
 5. Ivo Milić
 6. Mario Markić
 7. Goran Ilić
 8. Jasenko Badrić
 9. Kristijan Fereža
10. Dražen Šemovčan
11. Jasna Dautanac
12. Martin Pervan

Za članove Glavnog odbora HKS-a izabrani su:
 1. Mato Landekić
 2. Vladimir Mišković
 3. Robert Rapan
 4. Ilija Rimac
 5. Mario Spajić
 6. Mario Užnik
 7. Irena Kralj
 8. Igor Kovač
 9. Davor Jurišić
10. Pejo Čičak
11. Rudolf Tomić
12. Ivan Markulin
13. Mario Ognjenović
14. Zlatko Tot
15. Jure Cvitković
16. Branko Maretić Dečina
17. Ivana Milošević Švaganović
18. Jakov Čelar
19. Valentin Stjepanović
20. Gordana Jularić
21. Jelena Jukić
22. Zdenka Farkaš
23. Jurica Batarelo
24. Vladimir Papa
25. Damir Žuvela
26. Sabolić Mario
27. Marijan Madžar
28. Vuković Danijel
29. Draženko Kožul
30. Drago Milić

Za članove Nadzornog odbora izabrani su:

1. Marijana Klišanin
2. Nataša Svaguša
3. Sandra Vetma
4.Mijo Pole
5. Vlatka Zrno

Za članove Začasnog suda izabrani su:

1. Ivan Šustić
2. Ivona Nemeth
3. Krunoslav Eraković
4. Gabrijela Cvrtila
5. Marinko Puškarić

Ujediniteljski sabor podržali su brojni gosti, između ostalih izaslanstvo Hrvatskog svjetskog kongresa, gospodin Ivan Pandža, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara Franjo Šoljić, akademik Ivan Miloš, prof. dr. Josip Jurčević, predsjednik HSS-a Stjepan Radić Jurica Šoić, predsjednik Obiteljske stranke Mate Knezović, gospodin Miro Laco u ime “365 Stranka rada i Solidarnosti Milana Bandića”, saborski zastupnik i dopredsjednik Hrasta Hrvoje Zekanović i predsjednik Hrasta – Pokret za uspješnu Hrvatsku Ladislav Ilčić.

Novoizabrani predsjednik HKS-a Marijan Pavliček zahvalio je dosadašnjoj predsjednici Ruži Tomašić na svemu što je do sada učinila na hrvatskoj političkoj sceni. Naglasio je kako je ona jedna od rijetkih političara bez ikakve mrlje u političkoj karijeri kojoj je uvijek na prvom mjestu bila borba za malog čovjeka. Zahvalio je i čestitao svim izaslanicima Akcije za bolju Hrvatsku na odluci o ujedinjenju jer su time, prepoznali ozbiljnost trenutka u kojem se nalazi Hrvatska i time pokazali veličinu. “Ovo je povijesni sabor jer se desnica do sada samo dijelila, i ovo je prvi puta nakon 25 godina hrvatske demokracije da se dvije stranke ujedinjuju”, istaknuo je Pavliček dodajući kako će “ova gruda će pokrenuti lavinu na političkoj desnici”.

“Hrvatska se 22 godine nakon Domovinskog rata nalazi u gospodarskoj i moralnoj krizi te demografskoj katastrofi. Za to nam nisu krivi niti Beograd, niti Beč, Budimpešta ili Bruxelles, već naši političari, korumpirane vlasti koje su gledale samo svoj interes i donosile odluke koje su protiv hrvatskog čovjeka. Vrijeme je da to zaustavimo”, poručio je.

Rekao je da ne želi živjeti u državi koja ima vanjski dug od 58 milijardi eura, 210.000 nezaposlenih, što je jedna od najvećih stopa u EU, i koju svakodnevno desetine i stotine ljudi napuštaju ‘trbuhom za kruhom’.  “Želim živjeti u državi u kojoj će mladi i ostali živjeti od svoga rada, u kojoj će biti osnovano ministarstvo iseljeništva koje će povezati Hrvatsku s dijasporom; u kojoj će 1,6 milijardi kuna koje se baca na razne udruge biti raspoređeno za poticanje gospodarstva i pronatalitetnu politiku. Želim živjeti u Hrvatskoj koja će po hitnom postupku riješiti granična pitanja, koja će tražiti ratnu odštetu od Srbije, koja je provela lustraciju i gdje će u Vukovaru jedini službeni jezik biti hrvatski, a službeno pismo latinica makar tamo živio jedan jedini Hrvat”, naglasio je Pavliček.

Pozvao je i sve ostale stranke sličnog svjetonazora da se priključe i stvore pravu hrvatsku desnicu koja će se boriti za interese hrvatskog čovjeka.

Dosadašnja predsjednica HKS-a i eurozastupnica Ruža Tomašić u svom govoru je istaknula kako konzervativizam znači tradiciju i poštivanje svojih temelja, a to su bogoljublje, domoljublje i čovjekoljublje. U Europu smo unijeli svoju tradiciju, jezik i kulturu i red je da ih i zadržimo, rekla je i dodala: Onim “elitistima koji žele stvoriti jednu Europu, jedan narod i jedan jezik poručujemo neće proći. Dok je konzervativaca to se dogoditi neće”, naglasila je. Osvrnuvši se na ujedinjenje dviju stranaka rekla je kako “nas ovdje povezuje ljubav prema Hrvatskoj, a sve vlade do sada su radile samo za svoj džep, a ne za Hrvatsku i mi ćemo dokazati da se politika može voditi pošteno”, naglasila je Ruža Tomašić. “Odlazim s mjesta predsjednice HKS-a čista obraza. U politiku sam ušla čista obraza, čista obraza izlazim iz nje. I ostavljam nešto vrijedno iza sebe i recite mi koliko predsjednika stranaka to može za sebe tvrditi”, istaknula je Ruža Tomašić.

Dosadašnji predsjednik ABH i novoizabrani politički tajnik HKS-a Željko Cvrtila rekao je kako je na konzervativcima da obnove tradicionalne vrijednosti i da je to bio jedan od glavnih razloga što je ABH odlučio ujediniti se s HKS-om. Zahvalio je članovima ABH, što su u ovih pet-šest godina postojanja ostali jedinstveni te na svjesnosti i shvaćanju ozbiljnosti trenutka da ima potrebe za ujedinjenjem. Pozvao je sve druge političke opcije koje dijele istu ideologiju, svjetonazor i iste temeljne vrijednost da se pridruže konzervativcima.

“To nije sramota, to nije mijenjanje kaputa. Sramota je ostati u političkoj opciji u kojoj njeguješ jedne vrijednosti, a tvoja politička opcija zagovara nešto sasvim drugo. Takvih sramota, na žalost, imamo podosta, čak i među saborskim zastupnicima. Govore ono što i mi govorimo, a onda hrane i podržavaju onu aždaju koja radi nešto sasvim drugo i proizvodi nešto sasvim drugo. Kritiziraju sami svoju vladu, a onda dižu ruku za tu vladu umjesto da kažu ‘promijenit ću i deset puta stranku dok ne pronađem ljude koji misle, djeluju kao ja”. To smo mi napravili, zaključio je Željko Cvrtila.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print