Obnovljena zgrada zapovjedništva Blage Zadre

Vukovarski dogradonačelnik i zamjenik predsjednice HKS-a Marijan Pavliček i gradonačelnik Ivan Penava otvorili su u nedjelju, 26. veljače 2017., novoobnovljenu javnu zgradu u kojoj je prije Domovinskog rata djelovala Mjesna zajednica „Alojzije Stepinac”, a u bitci za Vukovar poznatoj kao mjesto iz kojega je hrvatskim braniteljima Borova naselja i legendarne Trpinjske ceste zapovijedao prvi hrvatski general Blago Zadro.

Gradonačelnik Penava u svome obraćanju zahvalio je pročelnici Tokić koja se ponajviše angažirala oko ostvarenja ovoga projekta, zamjeniku Marijanu Pavličeku koji je inzistirao na prilagodbi objekta za potrebe građana četvrti te Ljiljani Blažević, predsjednici Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara koji je većinski financirao obnovu objekta. „Ova nam je zgrada važan spomenik, no drago mi je da smo je uspjeli staviti životnu i svakodnevnu funkciju. Dakako da bi zgrada u svakom slučaju imala svoju povijesnu i emotivnu važnost, no bitno je kako će postati dio svakodnevnice za građane ove četvrti te na takav način još više svjedočiti i podsjećati na dane herojstva i slavne obrane Vukovara,” naglasio je gradonačelnik Penava objašnjavajući kako će u zgradi biti poštanski ured, suvenirnica te prostorije društvenog sadržaja. Obnova zgrade stajala je 1,3 milijuna kuna, a troškove su snosili Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara te Grad Vukovar. Izvođač radova je tvrtka Vodotoranj d.o.o.

U okviru prigodnog programa otkrivena je i spomen ploča kao trajno obilježje na značenje koje je objekt imao tijekom Domovinskog rata. U nazočnosti brojnih uzvanika zgradu je blagoslovio fra Vjenceslav Janjić, župnik tamošnje Župe sv. Josipa Radnika.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print