HKS odao počast palim braniteljima u Dragišićima

Izaslanstvo Hrvatske konzervativne stranke predvođeno šibenskim dogradonačelnikom, predsjednikom GO HKS-a Grada Šibenika i članom Predsjedništva HKS-a Nikicom Penđerom u subotu, 25. veljače 2017. godine, položilo je vijenac i zapalio svijeću kod spomen-ploče u Dragišićima kod Vodica gdje je, u organizaciji udruga proizašlih iz Domovinskog rata i mnogobrojnih hrvatskih branitelja grada Šibenika, obilježena 24. obljetnica herojske pogibije hrvatskih vitezova, pripadnika 15. domobranske pukovnije Petar Krešimir IV. Uz Nikicu Penđera, u izaslanstvu HKS-a bili su  Nenad Renje, Damir Žuvela i Ivo Plenča.

U komemoraciji na mjestu stradanja, uz obitelji poginulih i preživjele sudionike bitke, sudjelovali su predstavnici udruga branitelja iz Tisnog, Pirovca, Vodica, Stankovaca i Šibenika, predstavnici županije, gradova i općina, a misa  zadušnica palim herojima održana je u župnoj crkvi sv. Duha u Tisnom.

Nakon izgubljene bitke za Maslenicu, srpski okupator je u noćnim satima, 24. veljače 1993. godine,  tenkovima upao u Dragišiće i zauzeo Gradinu, brdo koje dominira krajem. U krvavom obračunu hrvatski branitelji dali su sve od sebe dok su imali streljiva, a onda su se predali u nadi da će se neprijatelj pridržavati ratnog prava i Ženevske konvencije o pravu zarobljenika. Okupator je u Dragišićima zarobio deset hrvatskih branitelja, ali do zatvora u Kninu stigla su samo šestorica.  Svu desetoricu su skinuli do gola, vezali žicom i cijelim putem do Čiste Male nemilice udarali. Četiri branitelja prošla su mučnu torturu četničkog iživljavanja. A onda je Boris Kartelo ubijen iz vatrenog oružja, dok je Jakov Crvelin podlegao ozljedama usljed brutalnog mučenja i svoj život okončao u podrumu ambulante u Đevrskama.

Obitelj ove dvojice branitelja svojim herojima imaju gdje zapaliti svijeću, jer su tijela Jakova Crvelina i Borisa Kartela razmijenjena krajem srpnja 1993. godine. dok  tijela Borisa Troskota i Borislava Periše do danas nisu pronađena. Oni su, iz tko zna kojih razloga, izdvojeni, vezani žicom i usta polijepljenih selotejpom odvedeni u zloglasni kamp za obuku kapetana Dragana iz kojeg se nikad nisu vratili. U kninskom zatvoru završila su samo šestorica branitelja koji su nakon tri mjeseca razmijenjeni.

Šibenska policija je od 2002. do kolovoza 2012. podnijela tri kaznene prijave protiv trojice državljana RH osumnjičenih za te zločine. Sva trojica nalaze se u Srbiji i nedostupna su pravosudnim institucijama Republike Hrvatske.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print