Pavliček: Predanim radom osiguravamo gospodarski razvoj Vukovara

Vukovarski dogradonačelnik i zamjenik predsjednice HKS-a Marijan Pavliček u opširnom razgovoru za izdanje Vukovarskih novina od 10. veljače 2017. godine  govori o gospodarskim projektima, komunalnim i infrastrukturnim radovima i planovima za budućnost Vukovara. Razgovor prenosimo u cijelosti.

Kako biste ocijenili aktualnu situaciju u gradu?

– Možemo biti zadovoljni trenutačnom   situacijom.   Grad Vukovar se godinama, nažalost,  spominjao  prije  svega u rubrici ”crne kronike” te smo uspjeli taj trend prekinuti i okrenuti ka pozitivnim pričama,  od  razvoja  turizma, poticajnih mjera u gospodarstvu,  otvaranja  novih proizvodnih pogona do daljnjeg  ulaganja  u  infrastrukturu. Naravno da se svi ovi procesi  ne  mogu  ostvariti preko noći, no pozitivni su trendovi pokrenuti i neće se više moći zaustaviti.

Kakvo je stanje u gospodarstvu?

– Općenito je stanje u gospodarstvu u cijeloj Slavoniji prilično kaotično, kako zbog odljeva mladih i stručnih kadrova u inozemstvo, tako i prilično niskih primanja, prvenstveno u proizvodnim djelatnostima. No, u Gospodarskoj zoni vidljivi su pozitivni pomaci tako da u ovom trenutku   imamo   zakupljeno u Poslovno-inovacijskom centru (BiCu) 7 od 11 proizvodnih hala gdje se do lipnja planira uposliti novih 50 osoba, a do kraja godine 75. Očekujemo u sljedeća tri mjeseca popunjavanje ostale četiri proizvodne hale što će dodatno povećati broj novouposlenih osoba. Naravno, treba spomenuti i probleme koji se pojavljuju, a to je nedostatak određenih struka u gradu, kao što su tokari, zavarivači i sl., te je potrebno prekvalificirati nezaposlene osobe za zanimanja koja su trenutno tražena. Tu moram pohvaliti i Zavod za zapošljavanje koji nastoji taj problem riješiti financiranjem troškova prekvalifikacije nezaposlenih osoba. Tu su i već postojeće tvrtke u Gospodarskoj zoni, ali i novi proizvodni pogoni koji su
otvoreni u prethodnim mjesecima i koji upošljavaju tridesetak osoba.

Koliko su poticajne mjere gradske uprave pridonijele razvoju gospodarstva?

– Razvoj  gospodarstva  prioritet  je  vladajuće  koalicije Hrvatske  demokratske  zajednice  i  Hrvatske  konzervativne stranke. Stoga smo odlučili,  već  treću  godinu za redom, osigurati tri milijuna kuna u gradskom proračunu za poticajne mjere u gospodarstvu te pola milijuna kuna za poticajne mjere u poljoprivredi. Sredstva su osigurana zahvaljujući Fondu za obnovu i razvoj Grada  Vukovara.  Da  su  ove poticajne  mjere  pun  pogodak, pokazuju i činjenice da su u protekloj 2016. godini već  krajem  kolovoza  utrošena  gotovo  sva  osigurana sredstva. Na sljedećoj sjednici Gradskoga vijeća očekujemo usvajanje poticajnih mjera za tekuću godinu, njih gotovo 20 te potom raspisivanje javnoga poziva. Ovim putem  pozivam  obrtnike  i poduzetnike da se prijave na javni poziv kako bi iskoristili poticaje te time unaprijedili proizvodnju i otvorili nova radna mjesta. Po našim podatcima ovim poticajnim mjerama  izravno  je  otvoreno u posljednje tri godine oko 140 novih radnih mjesta, ponajviše u proizvodnji, ne uključujući u ovu brojku upošljavanje u novim tvrtkama, prije svega stranim investitorima koji su pokre- nuli proizvodnju na području Vukovara.

Što očekujete po pitanju gospodarstva u skoroj budućnosti?

Očekujemo daljnji rast uposlenih u proizvodnim djelatnostima, a posebice velike nade polažemo u Vladu, odnosno Hrvatske šume glede rješavanja kvota, odnosno potpisivanje ugovora o isporuci potrebnih količina drvne mase za velikog investitora Florian grupu koji bi otvaranjem proizvodnoga pogona u Vukovaru osigurao novih 500 radnih mjesta  što  bi  doslovce  dovelo do gospodarskoga preporoda grada.

Vaš je resor i infrastruktura.  Koje projekte biste mogli izdvojiti kao najznačajnije u tome segmentu?

– Pored  niza  odrađenih  infrastrukturnih  projekata  izdvojio bih izgradnju nove gradske tržnice te pristupne ceste u vrijednosti 22 milijuna kuna čiji završetak očekujemo tijekom travnja. Ovom investicijom te prenamjenom prostora trenutačne tržnice u moderan park s fontanom u potpunosti ćemo izmijeniti vizuru središta grada, u skladu s vremenom u kome živimo. Tijekom travnja očekujemo početak radova na sanaciji i prenamjeni Vodotornja, simbola hrvatskog zajedništva, čime ćemo dobiti prekrasan memorijalno-turistički kom- pleks sa svim dodatnim sadržajima. Krajem 2016. godine započeli su radovi na izgradnji  biciklističke  staze, a ovog mjeseca očekujemo i početak rekonstrukcije ulice D2 na Priljevu, žile kucavice koja povezuje Borovo naselje s Vukovarom u vrijednosti 21 milijun kuna financirano od strane Hrvatskih cesta. Rok radova je 12 mjeseci. Izgradnja šetnice i obaloutvrde od Luke do Dunavske ulice završena je te je dobila uporabnu dozvolu, a do kraja listopada očekuje se završetak izgradnje šetnice do ušća Vuke kao i završetak Otoka športova, odnosno   lučice.   Cjelokupna vrijednost ovih investicija iznosi 36 milijuna kuna. Izdvojio bih još i proširenje kapaciteta Dječjega vrtića Vukovar 1 na Mitnici u vrijednosti 3,2 milijuna kuna financiranog od strane američke vojske dok Grad Vukovar snosi troškove PDV-a u vrijednosti 800.000 kuna. Planirani završetak radova je tijekom svibnja ove godine.

Kakva je situacija s prometnicama, nogostupima, dječjim igralištima, parkirališnim mjestima…?

– U posljednje tri godine sanirano je i rekonstruirano čak 38  prometnica  kupne  dužine 13 kilometara. U slijedeća dva mjeseca planiramo službeno otvoriti čak 15 saniranih prometnica od Sotina, Budžaka pa do Lipovače.
Radi se o ulicama čija je sanacija završena krajem prošle,  odnosno  početkom  ove godine. Za nogostupe smo i ove godine osigurali 3,5 milijuna kuna te trenutno obilazimo  teren  kako  bismo utvrdili  prioritetne  lokacije. Stanje više od polovine dječjih  igrališta,  kojih  ima na čak 52 lokacije u gradu, bilo je nažalost katastrofalno te smo izradili plan obnove postojećih i postavljanje novih igrala. Ove godine u planu je postaviti minimalno  četiri  nova  dječja  igrališta.
U  drugoj  polovici  godine u planu je saniranje četiriju ulica gdje trenutno nema asfaltne podloge, kao što su Čvorkovac, Bokokotorska te Bosanska i Nova ulica na Lipovači.  Dio  ulica,  posebice u gradskoj četvrti Sajmište,  čeka  sanaciju  zbog Projekta Vukovar, odnosno izgradnje  nove  kanalizacijske i vodovodne mreže te će se u sanaciju krenuti nakonzavršetka Projekta Vukovar.
Svjesni činjenice da u gradu postoji potreba za novim parkirnim mjestima u prethodne dvije godine uloženo je milijun kuna čime je osigurano  70  novih  parkirnih mjesta. Do ljeta se planira u suradnji s gradskom tvrtkom Komunalac izgraditi dva nova parkirališta u Županijskoj ulici gdje će se osigurati 50 novih parkirnih mjesta te će uz novu gradsku tržnicu također biti izgrađeno 85 novih parkirnih mjesta.

Kada će se otvoriti Mjesna zajednica Alojzija Stepinca na Trpinjskoj cesti i što će ona predstavljati mještanima toga dijela grada?

– Službeno otvaranje sanirane i novouređene Mjesne zajednice Alojzija Stepinca  na  Trpinjskoj  cesti  bit će tijekom veljače. Vrijednost radova iznosila je 1,3 milijuna kuna. Ovom investicijom stvoreni su preduvjeti za oživljavanje društvenoga života u ovom dijelu grada koji je godinama bio na marginama svih događanja. U travnju očekujemo i otvaranje poštanskoga ureda u zgradi mjesne zajednice što će dodatno poboljšati kvalitetu života naših sugrađana, posebice s područja Lipovače i ovoga dijela Borova naselja. Mjesna zajednica će zasigurno postati centar svih društvenih i kulturnih događanja u ovom mjesnom odboru.  Ona  za  stanovnike Trpinjske ceste i okolnih ulica ima i sentimentalnu važnost s obzirom da je u toj zgradi tijekom Domovinskoga rata bilo smješteno zapovjedništvo obrane na čelu s pokojnim general-bojnikom Blagom Zadrom.

Kada možemo očekivati službeno otvaranje bazena?

– Službeno otvaranje zatvorenoga bazena predviđeno je krajem veljače dok će otvoreni bazeni biti pušteni u funkciju tijekom svibnja.

Početkom ožujka obilježava se Dan hrvatskih branitelja Vukovara. Kakva je suradnja s braniteljskim udrugama?

– Osobno imam odličnu suradnju s gotovo svim braniteljskim udrugama, posebice s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Vukovara. Raduje me i pohvaljujem  rad  udruga  koji se pored braniteljske i stradalničke problematike sve više uključuju u društveni život grada te su nositelji i pokretači brojnih događanja humanitarnog i socijalnog karaktera. I ove godine ćemo u suradnji s Koordi- nacijom dostojanstveno i ponosno obilježiti 10. ožujka, Dan hrvatskih branitelja Vukovara koji će uz standardni protokol imati niz drugih sadržaja kulturnoga, umjetničkoga i glazbenoga karaktera.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print