HKS obilježio međunarodno priznanje Republike Hrvatske

U povodu obilježavanja 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske izaslanstvo HKS-a, predvođeno predsjednicom Ružom Tomašić, nazočilo je u nedjelju, 16. siječnja 2017., u zagrebačkoj katedrali misi zahvalnici koju je predvodio zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Uz Ružu Tomašić u izaslanstvu HKS-a bili su glavni tajnik stranke Denis Bevanda,  članica Predsjedništva Marijana Klišanin i predsjednik Glavnog odbora Draženko Kožul.

Kardinal Bozanić istaknuo je u propovijedi kako je međunarodnom priznanju Hrvatske prethodila gorljiva čežnja i odluka koju je narod pod vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana izrazio i političkim putem, duboko svjestan svoga kulturnog i državnog identiteta koji ni komunizam nije uspio zatomiti i poništiti.

”Stoga smijemo reći, Hrvatska je najprije sebe priznala sebi, prepoznala vrijednosti koje želi graditi u budućnosti, u zajedništvu s drugim državama i narodima. U tom povijesnom kairosu Hrvatska je živjela iznimno zajedništvo želje i cilja. Bila je ispunjena samopouzdanjem, oduševljenjem u domovini i iseljeništvu, molitvama mnogih i spremnošću na žrtve za više ideale“, naglasio je kardinal Bozanić.

Na pitanje novinara kakav ugled danas Hrvatska ima u svijetu Ruža Tomašić je rekla kako će ”ugled Hrvatske biti onakav kakav sami stvorimo”.

”Možemo reći da je danas Hrvatska u jednom teškom položaju, podijeljena je. Prije 25 godina, 15. siječnja 1992. godine, svi smo bili zajedno, lobirali smo i pričali samo najljepše o Hrvatskoj. Danas puno ljudi želi otići iz Hrvatske i pričaju protiv nje. Mi se u Hrvatskoj možemo svađati, ali kad odemo van moramo biti jedinstveni, prezentirati Hrvatsku kao jednu državu koja je domoljubna, koja je ravnopravna i koja brani sve građane”, rekla je Tomašić.

Predsjednica HKS-a Ruža Tomašić u večernjim satima nazočila je svečanom prijamu koji se u povodu obljetnice međunarodnog priznanja održao u koncertnoj Vatroslav Lisinski.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print