Tomašić s povjerenikom Vellom o ribarstvu

U okviru borbe za prava malih ribara, Ruža Tomašić je jučer na sastanku s Visokim povjerenikom za pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella iskoristila priliku da pozove Europsku komisiju na provedbu revizije procjene stanja ribljih stokova bitnih za obalni ribolov. Naglasila je kako je potrebna hitna i dubinska analiza utjecaja malog ribolova na riblje stokove, s obzirom na to da su vrste koje se love u obalnom ribolovu uglavnom od iznimne važnosti sa socioekonomskog stajališta, iako je njihov udio u gospodarskom ribolovu malen.

Hrvatska je zemlja u kojoj je obalni ribolov izrazito značajan oblik ribarstva koji ima jako dugu tradiciju te predstavlja kulturno bogatsvo, stoga je nužna zaštita tradicionalnog odosno malog obalnog ribarstva kao dijela nematerijalne kulturne baštine. Mali obalni ribolov je način života mnogih Hrvata i značajan izvor egzistencije, a posebno u onim područjima koja ovise o obalnom ribolovu i koja, prema tome, zahtjevaju posebne mjere kako bi se olakšao daljni rast i razvoj.

Da podsjetimo, zastupnica Tomašić u svom izvješću poziva Komisiju da donese definciju malog, obalnog i tradicijskog ribolova u skladu sa socioekonomskim karakteristikama i posebnostima različitih regija, a ne samo u skladu s dimenzijama i snagom ribarskih plovila, uzimajući u obzir činjenicu da postojeći propisi EU-a nisu zadovoljavajući. Pojednostavljeno, istim pravilima se ne može voditi pomorska politika primjerice Škotske i pomorska politika Republike Hrvatske.

Morski ekosustavi su jako osjetljivi pa je zastupnica još jednom iskoristila priliku da pozove Europsku komisiju na provedbu analize učinka na okoliš svih aktivnosti koje mogu utjecati na održivost ribljih stokova.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print