Podržava li povjerenik Hahn relativizaciju zločina?

Zastupnica u Europskom parlamentu  Ruža Tomašić  u utorak, 29. studenoga 2016.,  poslala je pisano pitanje  Europskoj komisiji te povjereniku za proširenje Johannesu Hahnu na temu relativiziranja hrvatske povijesti i Domovinskog rata, koje donosimo u cijelosti:

Zar je relativizacija zločina i zločinačkih ideologija put ka pomirenju?

EU počiva na pomirenju i dobrosusjedskim odnosima te u tom smislu razumijem nastojanje institucija EU-a da europske politike ne uvode nove podjele i međusobno nerazumijevanje.

No, ovakav pristup mora imati određen granice i ne smije voditi relativizaciji povijest. Povjerenik za proširenje Hahn sudjelovao je na predstavljanju dviju knjiga iz projekta “Zajednička povijest jugoistočne Europe” koji provodi Centar za demokraciju i pomirenje u jugoistočnoj Europi. Njegova je glavna poruka bila da se povijest ne može podučavati “egocentričnim i etnocentričnim pristupom” te da bi EK cijenila kad bi države s jugoistoka Europe ovakve knjige koristile kao materijal za nastavu u školama.

Jedna od tih knjiga – “Ratovi, podjele, integracija” – bavi se i suvremenom poviješću Hrvatske. U njoj se o zločinima iz vremena Domovinskog rata (prvenstveno okupacije Vukovara) govori bez ikakvog vrijednosnog suda, bez konkretnih podataka i uz navođenje kako su obje strane činile zločine.

Unatoč ogradi kako su stajališta iznesena u knjizi isključivo autorska, povjerenik je jasno stao iza ovog projekta, a EU ga i financira.

Smatra li Komisija doista da bi djeca u školama trebala učiti pojednostavljenu verziju povijesti, lišenu znanstvenog pristupa, konkretnih činjenica i vrijednosnog suda?

Misli li Komisija da je put ka pomirenju relativizacija zločina i zločinačkih ideologija?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print