Mostov zahtjev je čisti populizam

Ruža Tomašić osvrnula se u utorak na konferenciji za novinare u Vukovaru na Mostov zahtjev za proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa na Jadranskom moru podsjetivši kako je ona u dva navrata slala u Sabor prijedlog za proglašenje gospodarskog pojasa ali kako su njezini prijedlozi uvijek završavali na “dnu ladice”.

“Prije nego sam postala europarlamentarka poslala sam u Hrvatski sabor prijedlog izmjena Zakona o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranskom moru ali nikada o njemu nije raspravljano jer je završio u nekoj od ladica. I nakon što sam ušla u Europarlament poslala sam još jedan prijedlog, ali ni od tada se ništa nije dogodilo. Most je mjesecima bio u vlasti i ništa nisu poduzeli a sada pred izbore javljaju se s ovakvim prijedlogom kada nemamo premijera pa prijedlog nema tko braniti u Bruxellesu niti razgovarati s Slovenijom. Tko će taj prijedlog braniti? To je populistički zahtjev jer ga je nemoguće provesti prije nego se oformi nova Vlada”, naglasila je  Tomašić zaključivši kako je samim tim Mostov prijedlog neodrživ.

Na pitanje novinara kako komentira vijest da je skupština Europske pučke stranke (EPP), čiji je član i HDZ, odgodila glasovanje o članstvu SNS-a srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, Tomašić je ustvrdila kako je već donesena odluka o prijemu SNS-a u članstvo EPP ali će “zbog interesa HDZ-a i predizborne kampanje u Hrvatskoj, ona biti naknadno obznanjena”.

“Kada je SPS Ivice Dačića trebao biti primljen u grupaciju Europskih konzervativaca i reformista (ECR) u Europarlamentu, kojoj pripada i HKS, ja sam bila protiv i rekla odmah da ako njih prime u ECR da HKS automatski izlazi iz te grupacije. Žao mi je što Aleksandar Vučić, koji je četnik i nije se odmakao od te ideje, postaje član EPP i što je HDZ pristao na to jer da su bili protiv do toga ne bi niti došlo. Bit će zanimljivo pratiti kako će sve to dalje ići kod njih dok zajedno budu sjedili HDZ i SNS ili kako će funkcionirati, primjerice, Odbor za vanjsku politiku”, rekla je Tomašić.

Pojasnila je i kako je cijeli posao oko pristupanja SNS-a grupaciji Europske pučke stranke završen te da će sve to i formalno biti realizirano odmah poslije parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, a sve s ciljem kako HDZ ne bi imao političke štete radi toga.

Ruža Tomašić je na konferenciji za novinare govorila i o načinima kako povezati ‘zelenu’ i ‘plavu’ Hrvatsku o čemu se već godinama govori. “To se može ostvariti na način da se poljoprivredna proizvodnja, kao strateška djelatnost u Hrvatskoj, tako i tretira te da se Ministarstvo poljoprivrede izmjesti u Slavoniju”, naglasila je.

“U isto vrijeme hotelijerima i ugostiteljima na Jadranu omogućiti ćemo nižu stopa PDV-a ako u svojoj ponudi imaju najmanje 70 posto poljoprivrednih proizvoda proizvedenih u Hrvatskoj i 60 posto ostalih proizvoda proizvedenih u Hrvatskoj. Ograničiti ćemo i uvoz mesa starijeg od šest mjeseci”, rekla je Tomašić dodajući kako je poznato da se sada u Hrvatsku uvozi meso starije i od deset godina.

Prema njezinim riječima, hrvatsku poljoprivredu je potrebno učiniti konkurentnijom, a to je moguće kroz porezno rasterećenje i anuliranje dodatnih administrativnih troškova kojima su izloženi poljoprivrednici. “Sve vlasti do sada deklarativno su se zauzimale za poljoprivredu dok su u stvarnosti bile daleko od toga te su uglavnom pogodovale tajkunima”, naglasila je.

Tomašić je također ukazala na značaj i potrebu dodatnog obrazovanja poljoprivrednika. Pojasnila je to činjenicom da dio starijih hrvatskih poljoprivrednika nema završene škole što im otežava privlačenje sredstava iz EU fondova. Istaknula je da je u dvije godine Hrvatska izgubila oko 660 milijuna eura namijenjenih poljoprivredi ali i da na raspolaganju imamo još oko 1,2 milijarde eura u EU fondovima.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print