Tomašić: Postojeći ovršni zakon je nepravedan

Čelnici koalicije HDSSB-HKS Dragan Vulin i Ruža Tomašić održali su u petak, 26. kolovoza 2016., u Slavonskom Brodu konferenciju za novinare na kojoj su govorili o problemu odlaska mladih, nužnosti promjene ovršnog zakona i zaštite privatnog vlasništva te onečišćenosti zraka u Slavonskom Brodu zbog rafinerije s druge strane Save u Bosni i Hercegovini.

Tomašić: Treba zaštititi privatno vlasništvo

“Postojeći ovršni zakon je nepravedan i svake izmjene su sve gore za naše građane. Zalagat ćemo se da pokretanjem postupka ovrhe prestaju ići zatezne kamate, jer naši građani nisu krivi što postupci traje predugo. On je samo još jedna omča oko vrata za svakog hrvatskog građanina i treba ga mijenjati, ali istinski, a ne kao dosad”, rekla je Ruža Tomašić.

Prema njezinim riječima, nekretnine se moraju maksimalno zaštititi. Mali dug ne smije biti sredstvo za oduzimanje jedine nekretnine, a davanja i naknade za javne bilježnike i odvjetnike, koja su često znatno viša od samih dugova, treba drastično srezati. HKS će odblokirati sve blokirane građane, a umjesto dosadašnje prakse kojom se dužnike tjeralo da zatvaraju svoje tvrtke i obrte, poticat će ih se da nastave raditi. Pri tome će se onima koji zarađuju do 4.000 kuna za dug uzimati 10 posto mjesečne plaće, oni s plaćom od 4.000 do 8.000 izdvajat će 20 posto, a oni s više 8.000 kuna 30 posto. Time pokazujemo ljudima da se dug mora plaćati. Ne možete se zadužiti, pa da vam onda netko drugi otplaćuje dug. Međutim, ljudi moraju i pristojno živjeti, istaknula je predsjednica HKS-a, druga na listi broj 9 u V. izbornoj jedinici.

Govoreći o razlozima neučinkovitog povlačenja sredstava iz europskih fondova, Ruža Tomašić istaknula je kako Hrvatska ima najkompliciraniji sustav pisanja projekata.  “Nije istina da je to pravilo Europske unije. U drugim državama za pisanje projekta traže se tri papira, a kod nas 20. To treba mijenjati”, zaključila je Tomašić.

Vulin: Vrdoljak i Mrak Taritaš opstruirali su projekt izgradnje elektrane

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin i nositelj liste broj 9 u istoj izbornoj jedinici, ukazao je na probleme koje poduzetnicima radi država, odnosno pojedini ministri.

“Tvrtka Crodux imala je namjeru u Slavonskom Brodu graditi kombiniranu plinsko-termalnu elektranu kroz koju bi se poboljšala energetska slika ne samo Slavonije i Baranje već i kompletne Hrvatske. Kroz projekt bi se otvorilo 2000 radnih mjesta, ali bi se uz elektranu vezali i mnogobrojni kooperanti. Projekt je zaustavila država, odnosno pojedinci koji imaju interes da se takva elektrana ovdje ne sagradi – rekao je   Vulin.
Dodao je kako su projekt u posljednjih nekoliko godina opstruirala ministarstva gospodarstva i graditeljstva, na čijim su čelnim pozicijama tada bili Ivan Vrdoljak i Anka Mrak Taritaš. Dokaz tomu je, tvrdi, odluka Upravnog suda u Osijeku, koji je izrijekom potvrdio kako je uvjetovanje dozvole za gradnju elektrane ishođenjem uporabne dozvole za priključni dalekovod u suprotnosti s hrvatskim propisima i zakonodavstvom. Prema njegovim riječima, projekt vrijedan 420 milijuna eura zaustavljen  je kako bi se identična elektrana prekopiranim projektom gradila u Osijeku, iako tom gradu nije potrebna elektrana tako velike snage. Na kraju se, kaže, ostalo bez oba projekta, jer je za osječku elektranu poništen javni natječaj.

– Zbog očite namjere nekoga iz središnje državne vlasti da elektrana ne dođe u Slavonski Brod, propustili smo ogromnu priliku i trajno izgubili kvalitetan i vrijedan projekt. Naime, moje informacije govore da se od elektrane odustalo u obliku u kojem je zamišljena, da se radi preprojektiranje i da će ići jedan manji projekt. Nažalost, bojim se da za to nitko neće odgovarati”, istaknuo je Vulin.
Osvrnuvši se na problem zagađenog zraka u Slavonskom Brodu, čelnik HDSSB-a rekao je kako bi taj problem bio davno riješen kada bi takav zrak udisala djeca u Puli, Metkoviću ili, pogotovo, Zagrebu. Međutim, dok djeca u Slavoniji udišu ovakav zrak, onda to može trajati i godinama. Treba li bolji dokaz kada govorimo da se središnja državna vlast, bez obzira tko bio na čelu Vlade, prema Slavoniji i Baranji odnosi maćehinski?”, upitao je Vulin.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print