Zaštitite riblji fond u Jabučkoj kotlini

Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić tražila je u utorak, 21. srpnja 2016., od Europske komisije da posreduje između Hrvatske i Italije u dogovoru o produljenju zabrane izlova ribe u Jabučkoj kotlini. Ne postigne li se uskoro novi dogovor između dvije države, izlov će se nastaviti, a svi pozitivni učinci dosadašnje jednogodišnje zabrane na stanje ribljih stokova brzo će biti poništeni, upozorila je Ruža Tomašić.

U svom zastupničkom pitanju Europskoj komisiji zastupnica Tomašić zatraćila je konkretne preporuke Bruxellesa kako bi se osiguralo da se i u ovom slučaju poštuju ciljevi Zajedničke ribarstvene politike umjesto da se pogoduje isključivo velikoj talijanskoj floti. Ruža Tomašić smatra kako Komisija sa svojim nadnacionalnim autoritetom može katalizirati brzi dogovor dviju strana.

– Ako Talijani otvore zonu za izlov, nema nikakvog smisla da Hrvatska produžuje zabranu sa svoje strane. Tako ćemo samo diskriminirati vlastite ribare, a veća talijanska flota će ionako brzo „počistiti“ cijelu Jabučku kotlinu. Zato je važno da se zabrana produži s obje strane i ja mislim da bi Komisija tu trebala igrati važnu ulogu. Očuvanje ribljih stokova jedan je od glavnih ciljeva nove Zajedničke ribarstvene politike i Komisija mora osigurati da se i u ovom slučaju Talijani toga drže, izjavila je zastupnica Tomašić.

Podsjećamo, jednogodišnja zabrana koćarenja u Jabučkoj kotlini, u blizini otoka Visa, uvedena bilateralnim dogovorom između Hrvatske i Italije, prestaje 25. srpnja. Prema dostupnim informacijama, s hrvatske strane postoji želja da ju se produži još tri godine kako bi se riblji stokovi mogli u potpunosti oporaviti, dok je talijanska strana pod velikim pritiskom ribara voljna popustiti i otvoriti zonu za izlov. Otvaranje zone s talijanske strane značilo bi otvoreni pristup kotlini velikoj talijanskoj floti koja bi ovo veliko prirodno mrijestilište u kratkom roku opustošila i tako poništila sve pozitivne učinke jednogodišnje zabrane te dugoročno ugrozila ribarstvo u ovom dijelu Jadrana.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print