(Ne)objektivno novinarstvo na HRT-u

Načelnik općine Sibinj i član Predsjedništva Hrvatske konzervativne stranke Josip Pavić uputio je u srijedu, 20. srpnja 2016. godine, Hrvatskoj televiziji demanti navoda objavljenih u emisiji Hrvatska uživo od 19. srpnja 2016. zbog niza neistina iznijetih u prilogu o poslovanju slobodne zone u općini Sibinj koji je na izrazito neprofesionalan  i krajnje pristran način vodio voditelj Petar Vlahov. Demanti donosimo u cijelosti:

 

Poštovani,

U Vašoj emisiji Hrvatska uživo, dana 19. srpnja 2016. godine, objavljen je prilog vezan uz Zonu malog gospodarstva općine Sibinj, u kojem je izneseno niz netočnih informacija na račun općine Sibinj, vezano uz poduzetnika g. Ljubu Čepu. Stoga Vam se obraćamo ovim demantijem.

Želimo Vas upoznati sa slijedećim činjenicama:

– da je sporno zemljište u Zoni malog gospodarstva prodavano na temelju natječaja koji je objavljen 17. svibnja 2008. godine

– da je Ugovor o kupoprodaji između općine Sibinj, zastupane po tadašnjem načelniku Ivici Batiniću, i trgovačkog društva Čepo d.o.o., sklopljen 05. lipnja 2008. godine. Gospodin  Čepo se istim obavezao ukupni iznos iz natječaja isplatiti Općini Sibinj u roku od 15 dana od dana sklapanja Ugovora, što nije učinjeno, već isti nakon nekoliko dana sklapaju Aneks ugovora, kojim odgađaju plaćanje na duži period od prvobitno ugovorenog

– da se spomenutim Ugovorom kupac obavezao da će u roku od 3 (tri) godine od dana njegovog sklapanja, zaposliti do 10 (deset) osoba s područja općine Sibinj. U Vašoj emisiji pak, g. Čepo neistinito tvrdi da se radi o minimalno 20-30 osoba s područja Općine.

– da je aktualni načelnik, g. Josip Pavić, na dužnost načelnika stupio tek 03. studenog 2011. godine, dakle više od tri godine nakon sklapanja spomenutog Ugovora, i nakon proteka roka u kojem je g. Čepo trebao početi sa proizvodnjom u Zoni malog gospodarstva.

– da kupac zemljišta,u roku od tri godine od sklapanja Ugovora nije ispoštovao ugovornu obvezu na koju se istim obvezao. Napominjemo da u to vrijeme g. Pavić nije bio načelnik općine i ni na koji način nije mogao utjecati na neispunjenje ove obveze od strane g. Čepe.

Nadalje,općina Sibinj nije nadležna za izdavanje lokacijske dozvole koju g. Čepo spominje u Vašoj emisiji i ni na koji način nije mogla utjecati na razdoblje čekanja na istu od strane g. Čepe.

Općina Sibinj je vjerojatno jedina Općina u Republici Hrvatskoj u kojoj je zemljište u poslovnoj zoni prodavano bez izgrađene komunalne infrastrukture, koja je glavni preduvjet da poduzetnici što prije počnu sa svojim radom. Upravo su se zbog toga mnoge jedinice lokalne samouprave javljale na natječaje i aplicirale za financijska sredstva za tu namjenu iz nacionalnih fondova, putem nadležnih ministarstava, izgradile infrastrukturu, a tek potom ponudile zemljište poduzetnicima, spremno za ulaganja i gradnju objekata.

Zašto općina Sibinj tada nije išla takvim putem, ne znamo – ali pitamo se je li i zbog toga kriv aktualni načelnik, g. Pavić?

Zbog gore navedenog, a budući da je zemljište sada u privatnom vlasništvu, Općina ne može dobiti sredstva od fondova za izgradnju komunalne infrastrukture, jer je na mnogim natječajima glavni uvjet upravo vlasništvo Općine nad zemljištem do kojeg se infrastruktura gradi, kako bi se izbjeglo pogodovanje i povećanje vrijednosti zemljišta u privatnom vlasništvu.

Općini Sibinj preostaje, dakle, ako želi da Zona malog gospodarstva profunkcionira, komunalnu infrastrukturu izgraditi jedino vlastitim sredstvima.

I zbog toga je Općinsko vijeće općine Sibinj na svojoj 9. sjednici održanoj dana 31. listopada 2014. godine jednoglasno donijelo Odluku o komunalnom doprinosu općine Sibinj, pri čemu su svi prisutni vijećnici, uključujući i one iz drugih političkih opcija, podržali tu Odluku. Dakle, ne radi se o nikakvoj „jednopartijskoj odluci“, kako je to zlonamjerno i neistinito u emisiji rekao gospodin Čepo.

Naglašavamo da je komunalni doprinos javno davanje koje je jasno propisano Zakonom o komunalnom gospodarstvu RH i koji je dužna podmiriti svaka pravna i fizička osoba koja pristupa gradnji svog objekta.

Napominjemo da upravo zbog malverzacija sa zemljištem u toj istoj poslovnoj zoni USKOK vodi optužnicu protiv bivše izvršne vlasti, a početkom mjeseca srpnja nastavljeno je suđenje sudionicima u toj aferi, u kojoj je Općina oštećena za 58 milijuna kuna.

Upravo zbog tih i sličnih stvari koje su se događale na području općine Sibinj, a zbog čega su naši stanovnici razočarani, došlo je do smjene izvršne vlasti u Općini, a za načelnika je izabran g. Pavić. U zimu 2011. godine zatekli smo Općinu sa blokiranim računom, ovrhama i bez grijanja, telefona i struje, pri čemu su općinski djelatnici radili 10 mjeseci bez plaće.

Danas, sa ponosom možemo istaknuti da smo vratili naslijeđene dugove u visini od 8,5 milijuna kuna, pokrenuli najveći infrastrukturni projekt u našoj županiji – izgradnju kanalizacijske mreže, u vrijednosti od 125 milijuna kuna, da u mjesecu rujnu krećemo sa izgradnjom prvog dječjeg vrtića na području naše Općine, te da smo pokrenuli niz mjera za poboljšanje kvalitete života naših mještana. Štitimo i uvijek ćemo štititi interese naših stanovnika i boriti se za dobrobit općine Sibinj.

Razočarani smo neprofesionalnim i krajnje pristranim pristupom voditelja emisije gospodina Petra Vlahova, budući da nitko iz općine Sibinj nije pozvan u emisiju, a najveći i najbitniji dio intervjua koji je dao načelnik g. Pavić je izrezan i nije prikazan Vašim gledateljima, koji imaju pravo čuti i drugu stranu priče i saznati cijelu istinu.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print