Treba analizirati Zakon o oprostu

Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić komentirala je u utorak, 19. srpnja 2016., za tportal   otvaranje poglavlja 23. i 24. koja obuhvaćaju područja pravosuđa te temeljnih prava u pristupnim pregovorima Srbije s Europskom unijom, za koje je zeleno svjetlo dao i hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Ruža Tomašić  smatra da srpski zakon kojim je proširena jurisdikcija i na Hrvatsku za suđenje za ratne zločine nije stavljen izvan snage podsjetivši da kako je povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn na konferenciji za medije nakon međuvladine konferencije Europska unija-Srbija, na kojoj su otvorena dva poglavlja, kazao da ne smatra hrvatski zahtjev o ukidanju spornog zakona dijelom pravne stečevine Europske unije s kojom se usklađuje zemlja kandidat. Ruža Tomašić rekla da je nedavno povjerenika Hahna, koji je u Europskom parlamentu govorio da se bilateralni problemi ne bi trebali rješavati u pregovorima, upitala na koji način onda da se Srbiju koja nije poštovala ništa prisili da ispuni uvjete ako ne tako. Kaže da joj nije odgovorio ništa na njezin upit. Europarlamentarka smatra da će Europska komisija i dalje tvrditi da je to bilateralni problem.

‘Jedini način na koji bi Hrvatska mogla stati na kraj tome je reći Srbiji – pa dobro, mi smo bili žrtva i pokušavamo imati super odnose s njima i izgraditi te odnose, a oni jednostavno miniraju sve jer žele izjednačiti žrtvu i agresora. Ako oni tako reagiraju, možemo i mi’, rekla je Ruža Tomašić. Istaknula je da bi Hrvatska u tom slučaju trebala ponovno analizirati Zakon o oprostu  da se vidi kome je sve oprošteno i na koji način dodajući kako je poznato i to da ima mnogo silovatelja koji žive u Vukovaru, a oslobođeni su po Zakonu o oprostu.

‘Idemo analizirati cijeli Zakon o općem oprostu da vidimo tko je aboliran, kako i na koji način, pa da vidite kako će nastati komešanje među Srbima koji žive u Vukovaru. Ne može se cijelo vrijeme klanjati nekome i dopustiti da gazi po vama, valjda je vrijeme i zaštititi svoj narod na neki način’, naglasila je predsjednica HKS-a.

Prema njezinom mišljenju, Hrvatska je odustala od blokade Srbije jer se dala zastrašiti.

‘Ja bih Europskoj uniji rekla – jest, jači ste, ali recite da ste to naredili zato što ste jači, a ne da smo mi pristali, naklonili se ili poklonili. Ako već je, a ja ne kažem da je, onda recite na glas svima da ste naredili da to tako mora biti pa ćemo mi isto imati referendum u Hrvatskoj o tome želimo li biti u takvoj Europskoj uniji ili želimo izaći iz takve Europske unije. Valjda i mi imamo svoje vlastito ja’, zaklučila je Ruža Tomašić.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print