Denis Bevanda: Hrvatskoj je potrebna konzervativna revolucija!

Glavni tajnik HKS-a Denis Bevand na otvaranju II. Općem saboru HKS-a, održanom 5. lipnja 2016. govorio je o posljedicama razarajućih podjela u hrvatskom društvu i potrebi obrane konzervativnih vrijednosti:

Drage konzervativke i konzervativci, dragi prijatelji, dužnosnici i izaslanici HKS-a, dragi gosti,  predstavnici medija, dobro došli na 2. opći sabor HKS-a!

Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti vas ovdje jer gledajući vas vidim  vjeru i nadu hrvatskih konzervativaca u budućnost naše Domovine. Danas smo se okupili ne samo da izaberemo novo vodstvo stranke, nego i zbog  zabrinjavajućeg stanja u kojem se našla naša Domovina i hrvatski narod. Umjesto optimizma nakon održanih parlamentarnih izbora, Hrvatskom je zavladalo beznađe i pesimizam.

Svakodnevno smo svjedoci nevjerojatnih scena u režiji novih i starih političkih elita, svjedoci smo medijskih napisa i pothvata građana koji nam pokazuju da naše društvo svakim danom tone sve dublje i dublje u razjedinjenost.

Dragi prijatelji, znamo da za takvo stanje sigurno nije odgovoran hrvatski seljak koji želi živjeti od svog rada ili ribar kojemu je more ogledalo. Za takvo stanje odgovorni su oni koji su dobili povjerenje svih nas da upravljanju državom i društvom. Oni bi, prije svih, trebali znati da je kultura dijaloga temeljni preduvjet za miran suživot i razvoj demokracije. Naši mladi najveće su žrtve trenutačnog stanja. Umjesto zapošljavanja u svojoj zemlji, života s svojim prijateljima, u svojoj kulturi i jeziku, oni na karti traže zemlje u koje će otići trbuhom za kruhom.

Broj blokiranih građana raste, a strah od ovrha zbog neplaćenih kredita i računa širi se na sve veći broj ljudi. Očekivali smo da će novoizabrana vlast odmah krenuti s donošenjem mjera koje će zaustaviti ove negativne trendove i vratiti optimizam. Ali, to je izostalo. I ne samo to, stanje se dalje pogoršava. Hrvatska ne može preživjeti još jedan neuspjeh jer, kako je rekla naša predsjednica Tomašić, a vidimo da se to ostvaruje – ako nova vlada ne uspije, bit će to zadnji čavao u lijes Hrvatske.

Dragi prijatelji, konzervativci su bili  jedna od opcija na prošlim izborima. No, birači nas nisu prepoznali. Jedan od razloga je taj što su vjerovali medijima i anketama o popularnosti stranaka koje su navodile ljude da svoj glas većinom daju starim igračima. Nisu prepoznali Josipa Pavića, Nikicu Penđera, Marijana Pavličeka, doktora Golema i brojne naše vijećnike u gradskim i županijskim vijećima …

Tvrdim da su sve to konzervativci koji uspješno i pošteno obavljaju svoje dužnosti na lokalnim razinama.

Oni su samo istaknuti primjeri, jer među konzervativcima ima još mladih, sposobnih i obrazovanih članova koji ne žele mirno sjediti i gledati kako im propada Domovina nego su željni dati svoj doprinos razvitku Hrvatske.

Mladi žive budućnost. Oni žele biti sretni u svojoj zemlji, žele tu sreću dijeliti sa svojim prijateljima, žele učiti, obrazovati se, putovati i zasnivati obitelji. Žele društvo harmonije, društvo u kojem mogu primijeniti svoje sposobnosti,  pokazati znanja i vještine. Svjesni da samo zajedničkim snagama mogu prizvati bolju budućnost.

Mladi, molim vas ne dopustite da Vam sadašnje stanje zamagli razum i otmu dušu. Dišite punim plućima i živite vrijednosti konzervativizma. Konzervativci diljem Europe se bude i razbijaju  predrasude i ljevičarska tumačenja konzervativizma.

Hrvatskoj je itekako potrebna konzervativna revolucija, ali ne bilo kakva.

Duboka podijeljenost našeg društva mora prestati, a to se ne može postići korištenjem političke prisile nego samo međusobnim poštivanjem, pa i onda kada se duboko ne slažemo,  njegovanjem kulture dijaloga ali i oštrim sankcijama protiv onih koji su se ogriješili o hrvatsku državu i zakone. Napredak je moguć samo očuvanjem onog najboljeg što smo naslijedili od bivših naraštaja, kao i očuvanjem jednakopravnosti svakog pojedinca  i individualnih sloboda, poštujući pri tome pravila parlamentarne demokracije.

Danas je jasno, napredak ćemo vidjeti tek onda kada iz strukture vlastodržaca odu svi lažni domoljubi, oni koji pod parolom obrane hrvatskih tradicionalnih vrijednosti ostvaruju korist samo za sebe.

Naprijed nećemo s onima koji s ciljem vlastitog opstanka silom traže i izmišljaju fašizam u Hrvatskoj i kojima je važnije što će reći razni strani emisari kojima nije stalo do Hrvatske niti do onoga što živi i snuje hrvatski narod.

Hrvatska ne može naprijed niti s onima kojima su nove nadnacionalne asocijacije važnije od očuvanja suvereniteta vlastite države. To niti jedna nacija koja drži do sebe ne dopušta, ne smije niti Hrvatska.

Budimo ustrajni u buđenju Hrvatske koja cijeni život, poštuje svoje korijene i tradiciju ali poštuje tuđu. To je Hrvatska koja podrazumijeva neprestano osuvremenjivanje i obnavljanje svoje tradicije. To je Hrvatska koja ne poziva na poraženi i nestali društveni poredak, nego ona koji živi za pozitivne promjene i vapi za duhovnom obnovom.

Ne bojte se, dragi prijatelji, ponosno pronositi svoju tradiciju, jer zapamtite njezino značenje! Na latinskom jeziku tradere znači povezati! Stoga krenimo s ovoga Sabora, povežimo se i ujedinimo kako bi došli do cilja i konačno krenuli u ostvarenje  sna za koji su život dali najbolji sinovi našeg naroda.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print