Sretan Dan državnosti!

Na današnji dan, 30. svibnja 1990. godine, u Zagrebu je konstituiran višestranački Sabor, bio je to jedan od najemotivnijih trenutaka u novijoj hrvatskoj povijesti i događaj koji je trebao označiti početak života hrvatskog naroda u slobodnom i demokratskom društvu. Zbog velikog značenja, taj datum proglašen je Danom hrvatske državnosti.

Povijesno saborsko zasjedanje, pod predsjedanjem prvog predsjednika Žarka Domljana, pratilo je u slavljeničkom raspoloženju mnoštvo građana pozdravljajući pobjedu demokracije i pad polustoljetnog komunističkog sustava. No, bio je to tek početak teške bitke da se i Hrvatska i formalno otrgne iz čvrstog zagrljaja jugokomunističkih vlastodržaca u Beogradu.  Nakon što je izabran za predsjednika Predsjedništva, dr. Franjo Tuđman u svojem je nastupnom govoru ponudio Jugoslaviji konfederalne odnose, a Hrvatskoj najavio nov demokratski sustav. Pritom je naglasio i to da hrvatski narod ima “nesputano pravo na nacionalnu samobitnost i neokrnjeno pravo na samoodređenje koje podrazumijeva pravo na suverenu, samostalnu državu”.

Slavlje se nakon sjednice Sabora nastavilo na Jelačićevu trgu gdje je, u nazočnosti državnog vrha i kardinala Franje Kuharića, održan veliki narodni skup popraćen dojmljivim domoljubnim osjećajima. Nedugo nakon toga novo hrvatsko vodstvo sastalo se s dotadašnjim dužnosnicima radi mirnog prijenosa vlasti i organiziranja republičke uprave.

Od 1994. predsjednik Tuđman redovito je na Dan državnosti polagao vijenac na Oltar domovine na Medvedgradu u čast svim palima za Hrvatsku, a u večernjim satima na Medvedgradu je priređivan veličanstveni vatromet. Na tom su mjestu počast Hrvatskoj odavali i strani državnici koji su dolazili u službeni posjet.

Poslije izborne pobjede 2000. SDP-ova koalicijska vlada na čelu s Ivicom Račanom, ukinula je taj državni praznik pa se 30. svibnja obilježava kao “Dan Hrvatskoga sabora” i radni je dan, a Dan državnosti obilježava se 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine, Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. No, u srcima mnogih Hrvata, ostalo je sjećanje na originalni Dan državnosti i njegovo značenje.  Ovom čestitkom želimo oživjeti taj Dan ponosa i slave hrvatskog naroda i poslati poruku da borba za punu slobodu Hrvatske još traje do ponovnog jedinstva vlasti i naroda, što neće biti moguće dok god na državnu politiku utječu pripadnici bivšeg, u Domovinskom ratu, poraženog sustava.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print