Svim pripadnicima Oružanih snaga RH čestitamo njihov Dan!

Svim pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske čestitamo njihov Dan kao i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV), koji se obilježava svake godine 28. svibnja. Toga dana, 1991. godine održana je prva službena i svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, a hrvatskoj javnosti predstavljene su prve brigade Zbora narodne garde (ZNG) koji je, polaganjem prisege prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, toga dana položio temelje Hrvatskoj vojsci kakvu danas imamo.

Mladićima sa Zagrebova stadiona uskoro su se pridružili još deseci tisuća boraca, koji su u kasnijim mjesecima pružali oštar otpor višestruko vojno nadmoćnijem neprijatelju. Bilo je to povijesno postrojavanje, održano u vrijeme kada je srbočetnička pobuna, koju je pokrenuo Beograd, a svojim tenkovima štitila jugovojska, uz potporu dijela međunarodne zajednice, krenula u krvavo osvajanje hrvatskih područja i protjerivanje hrvatskog puka s njihovog ognjišta.

Hrvatski konzervativci s ponosom se prisjećaju smotre u Kranjčevićevoj ulici kada je postavljen temelj buduće Hrvatske vojske koja je, usprkos prognozama svih međunarodnih čimbenika, četiri godine kasnije u akcijama Bljesak i Oluja, porazila četvrtu po snazi vojnu silu u Europi te oslobodila okupirana područja. Na današnji dan prisjećamo se i činjenice da je ta pobjeda ostvarena zahvaljujući jedinstvu hrvatskog vodstva, na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, i hrvatskog naroda utemeljenog na pomirbi, ali i spremnošću na otpor velikosrpskom agresoru. To jedinstvo, nažalost, danas je narušeno, no ostaje činjenica da Hrvatska danas ima svoju vojsku, članicu NATO-saveza, koja je jamac sigurnosti hrvatskog naroda i njezinih građana od svih potencijalnih pretenzija prema njezinom teritoriju.

Hrvatski konzervativci čestitaju našim vojnicima Dan Oružanih snaga i Dan kopnene vojske u nadi da će Hrvatska dobiti vlast koja će biti jedno sa svojim narodom te slobodno krenuti u posljednju bitku za prosperitetnu državu blagostanja, za koju su mnogi od onih nazočnih na Zagrebovom stadionu položili svoje živote.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print