Hrvatska treba suditi ubojici Jeana Michela Nicoliera

Glavni tajnik HKS-a Denis Bevanda uputio je u utorak, 3. svibnja 2016., priopćenje medijima u kojem poziva hrvatske institucije da od Srbije zatraži izručenje ubojice hrvatsko-francuskog branitelja Jeana Michela Nicoliera Hrvatskoj i pokretanje sudskog postupka protiv njega pred hrvatskim sudom za zločine koje je počinio s obzirom da za to ne postoje nikakve pravne ni druge prepreke. Priopćenje donosimo u cijelosti:


U povodu Dana grada Vukovara, Hrvatska konzervativna stranka čestita svim Vukovarcima dan njihova grada, ali ujedno izražava žaljenje i zabrinutost zbog činjenice da pripadnici bivše jugoslavenske narodne armije i srbočetničkih paravojnih formacija, za koje postoje dokazi da su se ogriješili o međunarodno humanitarno pravo i počinili okrutne zločine nad nedužnim hrvatskim civilima i braniteljima, slobodno šeću, i to često u samom susjedstvu obitelji svojih žrtava.

Spomenut ćemo ovdje slučaj Spasoje Petkovića zvanog „Štuka“, jednog od krvnika s Ovčare te ubojice francuskog državljanina, hrvatskog branitelja i vukovarskog heroja Jeana Michela Nicoliera. Naime, Srbija je Spasoja Petkovića izuzela od svake odgovornosti za njegove okrutne zločine te mu dodijelila status „svjedoka suradnika“ u sklopu suđenja za Ovčaru pred specijalnim sudom u Beogradu. Nakon što je pristao svjedočiti protiv svojih partnera u zločinu „Štuka“ danas živi kao slobodan čovjek u Srbiji te, prema informacijama kojima raspolože HKS, živi u Vognju gdje radi kao policajac.

Ova činjenica je još šokantnija ako se zna da je Spasoje Petković sam priznao, uz još nekoliko ubojstava, hladnokrvnu egzekuciju Jeana Michela Nicoliera te da je na glasu kao jedan od najokrutnijih krvnika s Ovčare koji se tijekom cijele opsade grada heroja posebno iskazao svojim zvjerskim nedjelima. Usprkos tome što postoje brojna svjedočenja o njegovim nedjelima te unatoč samom priznanju takozvanog „svjedoka suradnika“, hrvatski organi gonjenja, prije svega državno odvjetništvo, nisu poduzeli nikakve radnje koje bi vodile ka podizanju optužnice protiv njega.

Potrebno je ovdje podsjetiti da je hrvatska zastupnica u Europskom Parlamentu Ruža Tomašić postavila pitanje Europskoj komisiji sprječava li priznavanje statusa „svjedoka suradnika” ratnim zločincima pred srbijanskim pravosudnim organima njihovo procesuiranje pred pravosudnim organima država članica Europske unije, odnosno primjenjuje li se na njih načelo non bis in idem  prema kojemu se nikome ne može ponovno suditi za kazneno djelo za koje je već pravomoćno oslobođen ili osuđen.

Krajem siječnja prošle godine, Europska komisija odgovorila je europskoj zastupnici iz redova HKS-a da pravosudna tijela države članice pa tako i Hrvatske „imaju pravo odlučiti hoće li se baviti predmetima u svojoj nadležnosti, neovisno o odluci Srbije da svojim državljanima/državljankama dodijeli status ‘svjedoka suradnika’”. Ne postoji dakle nikakva prepreka, pravna ili neke druge prirode, za suđenje Spasoje Petkovića pred hrvatskim pravosudnim tijelima. Nakon podizanja optužnice, Spasoje Petković mogao bi biti izručen Hrvatskoj na temelju Sporazuma o međusobnom izručenju vlastitih državljana koji su potpisale Hrvatska i Srbija, ili u slučaju nedostatka suradnje Beograda te nakon eventualnog ulaska Srbije u EU, primjenom Europskog uhidbenog naloga.

Na hrvatskim pravosudnim organima je da se konačno aktiviraju u slučaju ovog  okrutnog zločina, jer, nakon priznanja žrtvi francuskog-hrvatskog heroja, potrebna su konkretnija djela, odnosno konačno kažnjavanje zločinca koji slobodno i bezbrižno šeta u našem susjedstvu.

 

Denis Bevanda
glavni tajnik HKS-a

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print