Izbor članova nadzornih odbora trgovačkih društava

Predsjednica HKS-a Ruža Tomašić uputila je u petak, 11. ožujka 2016., predsjedniku Hrvatskog sabora akademiku Željku Reineru prijedlog novih modela upravljanja i kontrole nadzornih odbora trgovačkih društava, odnosno povećanja građanskog nadzora poslovanja i javnosti rada trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske.  Otvoreno pismo Ruže Tomašić donosimo u cijelosti:

Upravljanje tvrtkama, odnosno trgovačkim društvima u kojima je država većinski vlasnik ili javnim tvrtkama u vlasništvu države, od iznimnog je značaja. Od nadzornih odbora i uprava, građani realno očekuju ne samo pozitivno poslovanje u korist građana, već da te tvrtke budu inicijator gospodarskih promjena i ekonomskog rasta. Pozitivnim poslovanjem državnih tvrtki osigurava se solventnost i drugih tvrtki u vlasništvu građana, a koji su danas dovedeni na rub egzistencije, ili su u blokadi, premda su većinu poslova radili upravo za državne tvrtke.

Potrebno je stoga na čelna mjesta postaviti stručne i sposobne ljude, spremne znanjem i vještinama odgovorno upravljati zajedničkom imovinom građana. Međutim, osim sposobnih i stručnih uprava, potrebno je osigurati i nove modele upravljanja i kontrole, koji će ujedno biti alat Vladi Republike Hrvatske za osiguranje razvoja državnih i javnih tvrtki. Vlada Republike Hrvatske je potpuno legitimno odgovorna za rad tih uprava i za izbor stručnjaka, putem javnih natječaja ili drugih modela.

Hrvatska konzervativna stranka otvorenim pismom predsjedniku Hrvatskog sabora, akademiku Željku Reineru, predlaže razrađeni model novog načina upravljanja, a koji ne iziskujući bilo kakve dodatne troškove, može osigurati minimalan sustav kontrole poslovanja državnih i javnih tvrtki ili trgovačkih društava u kojima država ima većinski udjel. Vjerujemo da će zastupnici prepoznati mogućnosti koje predloženi model osigurava, te da će sada, u vremenu kada se donose odluke o novim upravama državnih i javnih tvrtki, primjenom predloženog modela osigurati kvalitetu rada nadzornih odbora i uprava, a sve na korist građana i hrvatske države.

Predsjednica HKS-a
Ruža Tomašić

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print