Tomašić: Crna Gora želi eksploatirati naftu i plin iz hrvatskog dijela Jadrana

Zastupnica HKS-a u Europskom parlamentu Ruža Tomašić upozorila je na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu u okviru rasprave o izvješću Crne Gore za 2015. godinu na  problem crnogorske eksploatacije ugljikovodika iz našeg dijela Jadrana usprkos činjenici da još nije riješeno pitanje granice s Hrvatskom. Govor Ruže Tomašić prenosimo u cijelosti:

“Crna Gora proživljava veliku političku krizu pa mislim da je u ovom trenutku preoptimistično očekivati istinsku posvećenost reformama. No, mene prije svega zabrinjava činjenica da Crna Gora nedovoljno radi na poboljšanju odnosa sa susjedima.

Granični spor s Hrvatskom nije se ni počeo rješavati, a Crna Gora unatoč tome kreće s istraživanjem i eksploatacijom ugljikovodika u Jadranskom moru. Računajući pritom na gotovo 2000 kvadratnih kilometara hrvatskog mora i odstupajući od Protokola o privremenom režimu uz južnu granicu iz 2002. godine’. Hrvatska je još 2011. godine uputila prosvjednu notu CG zbog određivanja blokova   za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika, čija je lateralna granica prema Hrvatskoj značajno odstupala od crte razgraničenja prema protokolu iz 2002. godine.  ‘Crna Gora ima pravo na eksploataciju nafte i plina iz Jadrana, ali samo u svojim vodama, čije konačne dimenzije nećemo znati dok se ne sredi pitanje granica’, naglasila je Tomašić.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print