Mislav Kontić: Ne želim ići van, ali ni biti gladan

Naš mladi konzervativac i predsjednik Kluba mladih HKS-a Osijek Mislav Kontić nakon pjesama “Sada znam sve” i “Probudi se, Hrvatska te zove”, koje su izazvale veliku pozornost i pozitivan odjek u hrvatskoj javnosti, napisao je u svom stilu još jednu domoljubnu pjesmu kojom je dotaknuo bolnu temu odlaska mladih iz Hrvatske u potrazi za poslom. Kao i prethodne, i najnovija Mislavova pjesma pod naslovom “Zemljo moja” širi se domoljubnim portalima i društvenim mrežama a prošloga tjedna pjesmu je braniteljima u Savskoj 66 pročitala profesorica glazbe Eva Kirchmayer Bilić.

ZEMLJO MOJA

Zemljo moja, ne želim ići
Tu mi je srce, tu je život moj
Ako ikad odem, ti zamnom viči
I vratit ću se brzo u zagrljaj tvoj

Zemljo moja, za tebe se molim
Da budeš ono što si nekad bila
Zemljo moja najviše te volim
Ja kad padam ti mi daješ krila

Zemljo moja, branili te mnogi
Hrabro su zemljo, za slobodu pali
A sada njihovu djecu, politika goni
Uzeli nam sunce, a oblake nam dali

Zemljo moja, probudi se više
Ja sam dijete tvoje i to ću uvijek biti
Donesi nam sunce i otjeraj ove kiše
Ne želim u svojoj zemlji nikome sluga biti

Zemljo moja, ovo sve ti pišem
Da znaš da o tebi mislim često
Do posljednjeg daha ja za tebe dišem
U srcu mome uvijek imaš mjesto

Zemljo moja nemoj tužna biti
Bog nam te je dao u zamjenu za raj
Nikad nećeš pasti, tvoj barjak će se viti
Ti si kao roman, kojem ne znam kraj

Zemljo moja, borim se za bolje sutra
Želim uvijek ostati u krilu tvom
Jer ako ikad odem, plakati će jutra
Imati ću kuću, ali ne i dom

Zemljo moja, sada moram ići
Opet tebi pjesmu pišem, ne znam joj ni broj
Nadam se da će do tvoga srca stići
Zemljo moja, ti si ponos moj!

 

Mislav je u povodu najnovije pjesme dana dao i intervju za portal srednja.hr koji prenosimo u cijelosti:
Mladi Osječanin novom domoljubnom pjesmom poručio da ne želi ići van, ali ni biti gladan

Mislav Kontić (19) još se kao srednjoškolac istaknuo kao pjesnik koji kroz svoje stihove izražava ljubav prema domovini. S pjesmom o padu Vukovara ‘Sada znam sve’, koju je objavio na Facebook stranicama Vlade RH, izazvao je veliki interes u javnosti pa ju je u suradnji s Josipom Gizbaherom i uglazbio. Njihov uradak na YouTubeu do sada je skupio preko 100.000 pogleda.

Kao maturant je, ogorčen pozicijom mladih u Hrvatskoj, najavio odlazak, ali od te je ideje ipak odustao pa je zadnji dan veljače objavio pjesmu ‘Zemljo moja’. U njoj opisuje osjećaje zbog kojih se nije mogao oprostiti od svog rodnog kraja.

Za mlade obrazovanje i odlazak u inozemstvo ključ su izlaska iz siromaštva

‘Odlučio sam se ovdje do kraja boriti’

– Odustao sam od odlaska jer ne bih mogao bez Hrvatske. Pa ja obožavam ovu našu zemlju, pogotovo svoj Osijek. Svaki dan šetam našom promenadom uz Dravu. Odlučio sam se ovdje do kraja boriti. Vani bi mi bilo jako teško stoga nema ni smisla više razmišljati o tome, kaže nam Mislav Kontić te ističe ako si ubrzo ne nađe posao da će pokrenuti nešto svoje, sve samo da ostane.

Objašnjava kako se svojim domoljubnim pjesmama na jedan način bori i za mlade jer mu je užasno gledati kako njegovi prijatelji i vršnjaci pate za Hrvatskom u Njemačkoj i Irskoj. Neshvatljivo mu je da su naslovnice novina pune svega nepotrebnog, dok na mlade nitko ne obraća pažnju.

– Kroz pjesme želim pokazati svu tu ljubav, ali i bol nas mladih. Nisam ni ja daleko od toga da odem van, iako iskreno dat ću sve od sebe da se to nikada ne dogodi jer znam kakav sam i da ne bi dugo izdržao. Hrvatska je moja zemlja i samo u Hrvatskoj vidim i sebe i svoju obitelj, priznaje Mislav te poziva Vladu i medije da mladima daju priliku neka objasne svoje ideje i viđenje vlastite budućnosti.

‘Jedna od ideja je baš ta da turisti kada dođu u Hrvatsku jedu Hrvatsku hranu’

Mislav Kontić je pri objavi svoje najnovije pjesme poželio da ga netko od vladajućih napokon pozove pa da i on predloži neke svoje ideje za otvaranje novih radnih mjesta.

– O svojim idejama koje bi predložio i ministrima i predsjednici koju jako volim, neću puno u detalje. Ali jedna od ideja je baš ta da turisti kada dođu u jedu hrvatsku hranu. Treba olakšati poljoprivrednicima i malim OPG-ovcima. Pa ovi porezi su ih doslovno uništili, tvrdi mladi domoljubni pjesnik i bivši učenik Trgovačke i strukovne škole u Osijeku.

Osim toga, kaže kako već duže vrijeme razmišljam i o ideji tvrtke u kojoj bi radnici bili dioničari. Ne bi bilo klasičnog direktora i klasičnih radnika,već bi svaki radnik imao dio dionica te tvrtke i na taj bi način radnici dolazili motivirani na posao, jer njima je u interesu da tvrtka radi što bolje.

– Danas je nekima sramota biti domoljub, sramota ih je poljubiti hrvatsku zastavu, pomoliti se za Hrvatsku. Mene nije niti će me ikad biti. Mi Hrvati kao da nismo svjesni da nam je Bog da najljepši komad zemlje na cijelome svijetu. Druga stvar je to što to naši političari ne znaju iskoristiti. Primjerice kada turisti dođu ljetovati u Dalmaciju, ti isti turisti jedu povrće iz Španjolske i Mađarske, jedu meso iz Bugarske, mlijeko iz Njemačke a naši poljoprivrednici i mljekari propadaju i gase svoje obrte i tvrtke, požalio se Mislav.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print