Tomašić promovira nove instrumente u kohezijskoj politici

Pored nedavno usvojenog Izvješća o ukidanju zabrane korištenju tradicionalnih alata našim malim ribarima pri izlovu ribe u jadranskom priobalju, eurozastupnica HKS-a u Europskom parlamentu Ruža Tomašić na dobrom je putu da Europski parlament prihvati i njezino drugo Izvješće o novim alatima za teritorijalni razvoj u kohezijskoj politici EU-a za razdoblje 2014.-2020.: integrirana teritorijalna ulaganja (ITI) i lokalni razvoj pod vodstvom zajednice (CLLD).
U utorak, 16. veljače 2016. godine, u Odboru za regionalni razvoj u Europskom parlamentu, u kojem je eurozastupnica Tomašić prihvaćeno je velikom većinom  glasova njezino Izvješće.

CLLD je metoda koja na lokalnoj razini uključuje partnere – predstavnike civilnog društva i lokalnih ekonomskih struktura, u kreiranje i provedbu Lokalne razvojne strategije. To je snažan alat koji bi, posebno u razdobljima  krize, trebao pokazati da su lokalne zajednice sposobne poduzimati pametne, održive i uključive korake na različitim područjima gospodarskog razvoja u skladu s usmjerenjima Strategije 2020.

U izvješću se traži veća uloga lokalnih zajednica u izradi Lokalnih razvojnih strategija po principu “odozdo prema gore” i poziva se države članice na jačanje kapaciteta lokalnih sredina i općina kako bi se što više odluka važnih za živote građana moglo donositi u njihovoj neposrednoj blizini.
Isto tako, poseban naglasak se stavlja na važnost tehničke pomoći za lokalne dionike, kojima je potrebna tehnička i financijska potpora na nacionalnoj razini i na razini EU-a, posebno u ranim fazama postupka provedbe tih strategija

S obzirom  da neke države članice nisu sklone prihvaćanju pristupa “odozdo prema gore” i dodjeljivanju zadovoljavajuće razine odgovornosti lokalnim skupinama, Ruža Tomašić u Izvješću poziva Komisiju da u okviru svojih ovlasti državama članicama pruži preporuke o tome kako riješiti pitanje povjerenja među različitim razinama upravljanja u provedbi novih instrumenata.

Pravilno dodjeljivanje odgovornosti lokalnim dionicima i jedinicama lokalne samouprave, ključno je za uspjeh ovih instrumenata. Na taj način bi se povećala razina uključenosti lokalnih sudionika u pripremi strategije teritorijalnog razvoja, ali i obvezalo iste na odgovornost u upravljanju, nadzoru i reviziji provedbe projekata.

Eurozastupnica Tomašić očekuje uspješno usvajanje izvješća na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, koja će se održati u travnju ove godine u Strasbourgu.

Share on facebook
Facebook 0
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print